Wanneer de ECB voorzitter Mario Draghi een negatieve rentevoet vooropstelt, heeft hij volgens professor Stefan Duchateau een zeer specifieke ( en terechte) doelstelling voor ogen.

Om dit te begrijpen moeten we eerst het recente monetaire beleid even evoceren.

Na de bancaire crisis dreigde de bancaire verliezen zich vertalen in een infernale neerwaartse spiraal waarbij verzwakte banken de staatsobligaties op hun balans moesten verkopen omdat ze onvoldoende liquiditeiten konden aantrekken op de geldmarkten.

Dit joeg de obligatierente in landen met een verzwakte budgettaire situatie naar onhoudbare niveaus, waardoor er een nieuwe verkoopgolf ontstond, de banken verder verzwakten, waardoor opnieuw moest worden verkocht enz.

Deze spiraal moest met geweld worden doorbroken, zoniet dreigde de eurozone te imploderen. Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.

Wanneer de ECB voorzitter Mario Draghi een negatieve rentevoet vooropstelt, heeft hij volgens professor Stefan Duchateau een zeer specifieke ( en terechte) doelstelling voor ogen. Om dit te begrijpen moeten we eerst het recente monetaire beleid even evoceren. Na de bancaire crisis dreigde de bancaire verliezen zich vertalen in een infernale neerwaartse spiraal waarbij verzwakte banken de staatsobligaties op hun balans moesten verkopen omdat ze onvoldoende liquiditeiten konden aantrekken op de geldmarkten. Dit joeg de obligatierente in landen met een verzwakte budgettaire situatie naar onhoudbare niveaus, waardoor er een nieuwe verkoopgolf ontstond, de banken verder verzwakten, waardoor opnieuw moest worden verkocht enz. Deze spiraal moest met geweld worden doorbroken, zoniet dreigde de eurozone te imploderen. Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.