Want de ondergang van Shanghai Chaori Solar Energy Science and Technology Co. heeft een omvang van ongeveer $ 160 mln. In de internationale financiële markten geen aandacht waard. Toch waren veel internationale analisten ermee bezig waaronder de Amerikaanse analisten.

Immers hoewel het bedrag klein is, is het wel het eerste faillissement van een bedrijf met een obligatie genoteerd in China. Sinds de start van de bedrijfsobligatiemarkt in 1997 in dit land was er nog nooit een faillissement geweest.

Niet omdat Chinese bedrijven het zo uitstekend doen maar simpelweg omdat als een bedrijf in China op omvallen staat vaak een overheidsorgaan het bedrijf redt. Chaori was al eerder gered door de lokale overheid. Niet vreemd want in essentie is het een staatsbedrijf.

Het rampenscenario waarmee de Amerikanen werken is de volgende. Nu een bedrijf failliet kan gaan zullen er meer volgen.

Gezien het instabiele karakter van het Chinese financiële systeem zal het hele kaartenhuis in elkaar vallen.

Uiteindelijk begon de kredietcrisis zoals we dat nu noemen ook met de val van Bear Stearns 6 jaar geleden. Maar er zijn ook hele andere stellingen.

Simpelweg komt het op neer dat de forse groei van de bedrijfsobligaties in China de toezichthouders angstig maakten.

Doordat het feitelijk staatsbedrijven zijn zien de meeste beleggers de leningen ook als risicoloos.

Door nu een klein bedrijf te laten vallen hoopt men dat beleggers zich het risico realiseren en dus wat minder enthousiast raken als er weer een lening naar de markt komt.

Want de ondergang van Shanghai Chaori Solar Energy Science and Technology Co. heeft een omvang van ongeveer $ 160 mln. In de internationale financiële markten geen aandacht waard. Toch waren veel internationale analisten ermee bezig waaronder de Amerikaanse analisten. Immers hoewel het bedrag klein is, is het wel het eerste faillissement van een bedrijf met een obligatie genoteerd in China. Sinds de start van de bedrijfsobligatiemarkt in 1997 in dit land was er nog nooit een faillissement geweest. Niet omdat Chinese bedrijven het zo uitstekend doen maar simpelweg omdat als een bedrijf in China op omvallen staat vaak een overheidsorgaan het bedrijf redt. Chaori was al eerder gered door de lokale overheid. Niet vreemd want in essentie is het een staatsbedrijf. Het rampenscenario waarmee de Amerikanen werken is de volgende. Nu een bedrijf failliet kan gaan zullen er meer volgen. Gezien het instabiele karakter van het Chinese financiële systeem zal het hele kaartenhuis in elkaar vallen. Uiteindelijk begon de kredietcrisis zoals we dat nu noemen ook met de val van Bear Stearns 6 jaar geleden. Maar er zijn ook hele andere stellingen. Simpelweg komt het op neer dat de forse groei van de bedrijfsobligaties in China de toezichthouders angstig maakten. Doordat het feitelijk staatsbedrijven zijn zien de meeste beleggers de leningen ook als risicoloos. Door nu een klein bedrijf te laten vallen hoopt men dat beleggers zich het risico realiseren en dus wat minder enthousiast raken als er weer een lening naar de markt komt.