Een eenvoudig clearing systeem tussen de Europese banken wat betreft hun interbancaire plaatsingen, zou immers de mogelijkheid creëren om anoniem en tijdig een problematische locale bank te verwijderen uit het systeem.

Dit heeft enkel voordelen : De locale toezichthouder hoeft niet langer rekening te houden met interne politieke druk om een falende bank verder te laten werken of te vrezen voor een ongecontroleerde bankrun die het depositosysteem van een locaal land onderuit kan halen.

De Europese toezichthouder kan dan op een efficiënte en discrete wijze de nodige maatregelen opleggen aan een bank ( en een land ) en na de nodige ingrepen , de betrokken bank terug toevoegen aan het systeem, zodat de nodige garanties kunnen worden afgeleverd voor het afwikkeling van financiële transacties zonder onnodig kredietrisico.

Een dergelijke constructie is eenvoudiger dan het opzetten van een bankenunie, is potentieel veel effectiever bij het voorkomen van een systeemcrisis en kost ( veel ) minder.

De eier- en melkboeren in de Mid West van de VSA wisten dat al in de 19de eeuw en richtten een dergelijk clearingsysteem dat uitgegroeide tot de immens succesrijke CBOE.

De analogie tussen het systemische probleem van een eierboer en het Europese bancaire systeem, is volgens professor Stefan Duchateau overigens frappant ...

Een eenvoudig clearing systeem tussen de Europese banken wat betreft hun interbancaire plaatsingen, zou immers de mogelijkheid creëren om anoniem en tijdig een problematische locale bank te verwijderen uit het systeem. Dit heeft enkel voordelen : De locale toezichthouder hoeft niet langer rekening te houden met interne politieke druk om een falende bank verder te laten werken of te vrezen voor een ongecontroleerde bankrun die het depositosysteem van een locaal land onderuit kan halen. De Europese toezichthouder kan dan op een efficiënte en discrete wijze de nodige maatregelen opleggen aan een bank ( en een land ) en na de nodige ingrepen , de betrokken bank terug toevoegen aan het systeem, zodat de nodige garanties kunnen worden afgeleverd voor het afwikkeling van financiële transacties zonder onnodig kredietrisico. Een dergelijke constructie is eenvoudiger dan het opzetten van een bankenunie, is potentieel veel effectiever bij het voorkomen van een systeemcrisis en kost ( veel ) minder. De eier- en melkboeren in de Mid West van de VSA wisten dat al in de 19de eeuw en richtten een dergelijk clearingsysteem dat uitgegroeide tot de immens succesrijke CBOE. De analogie tussen het systemische probleem van een eierboer en het Europese bancaire systeem, is volgens professor Stefan Duchateau overigens frappant ...