De problemen van SNS waren redelijke algemeen bekend. Echter van ingrijpen door De Nederlandse Bank was geen sprake.

Sterker nog in 2012 heeft men met goedkeuring van de toezichthouder € 440 mln aan achtergesteld kapitaal afgelost.

Waarom kon dat toen en is er nu plotseling een tekort dat direct moet worden aangevuld. Bovendien wordt nu duidelijk dat DNB eind 2011 vond dat SNS Reaal niet op eigen kracht in staat kon worden geacht haar financiële positie voldoende op peil te brengen.

Claims

Naast dit zijn er volgens Wilfried Steentjes nog veel en veel meer vragen. Het feit dat CVC blijkbaar onvoldoende garanties kon bieden voor een private overname bijvoorbeeld.

Werden de eisen gaandeweg de onderhandelingen opgeschroefd? Of wat te denken van de waardering van het onroerend goed?

Volgens de adviseurs van de Nederlandse overheid was het plotseling veel minder waard dan de schatting van de accountant.

Waar komt dat verschil nu ineens vandaan? De lijst vragen is nog veel groter. Al bij al komt er een beeld naar voren van een overheid die plotseling in paniek is geraakt en nu alle argumenten naar voren haalt om de nationalisatie te kunnen onderbouwen.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat onafhankelijke deskundigen zoals bij de Ondernemerskamer en bij rechtbanken dit gaan onderzoeken. Voor beleggers is het volgens Wilfried Steentjes jammer dat het allemaal zo lang gaat duren.

De problemen van SNS waren redelijke algemeen bekend. Echter van ingrijpen door De Nederlandse Bank was geen sprake. Sterker nog in 2012 heeft men met goedkeuring van de toezichthouder € 440 mln aan achtergesteld kapitaal afgelost. Waarom kon dat toen en is er nu plotseling een tekort dat direct moet worden aangevuld. Bovendien wordt nu duidelijk dat DNB eind 2011 vond dat SNS Reaal niet op eigen kracht in staat kon worden geacht haar financiële positie voldoende op peil te brengen.Claims Naast dit zijn er volgens Wilfried Steentjes nog veel en veel meer vragen. Het feit dat CVC blijkbaar onvoldoende garanties kon bieden voor een private overname bijvoorbeeld. Werden de eisen gaandeweg de onderhandelingen opgeschroefd? Of wat te denken van de waardering van het onroerend goed? Volgens de adviseurs van de Nederlandse overheid was het plotseling veel minder waard dan de schatting van de accountant. Waar komt dat verschil nu ineens vandaan? De lijst vragen is nog veel groter. Al bij al komt er een beeld naar voren van een overheid die plotseling in paniek is geraakt en nu alle argumenten naar voren haalt om de nationalisatie te kunnen onderbouwen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat onafhankelijke deskundigen zoals bij de Ondernemerskamer en bij rechtbanken dit gaan onderzoeken. Voor beleggers is het volgens Wilfried Steentjes jammer dat het allemaal zo lang gaat duren.