Vorige week gaf Finland een persconferentie waarin werd aangegeven wat er met het Fins goud is gebeurd. Alles leek normaal tot het moment dat de persverantwoordelijke van de centrale bank te verstaan gaf dat een deel van het goud in de loop van de voorbije jaren was geïnvesteerd.

De goudvoorraad van de Finse centrale bank bleek voor de helft te zijn belegd in geldmarktdeposito's en te zijn gebruikt voor goudrenteswaps. Daarmee is duidelijk dat de westerse centrale banken goud op de markt hebben gebracht via leasingoperaties. Dat verklaart meteen ook waarom China, India en andere Aziatische landen maar goud blijven kopen zonder dat de goudprijs stijgt.

Vorige week gaf Finland een persconferentie waarin werd aangegeven wat er met het Fins goud is gebeurd. Alles leek normaal tot het moment dat de persverantwoordelijke van de centrale bank te verstaan gaf dat een deel van het goud in de loop van de voorbije jaren was geïnvesteerd. De goudvoorraad van de Finse centrale bank bleek voor de helft te zijn belegd in geldmarktdeposito's en te zijn gebruikt voor goudrenteswaps. Daarmee is duidelijk dat de westerse centrale banken goud op de markt hebben gebracht via leasingoperaties. Dat verklaart meteen ook waarom China, India en andere Aziatische landen maar goud blijven kopen zonder dat de goudprijs stijgt.