Wat is een tak21-levensverzekering?

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Een verzekeringscontract dat regelmatig als spaarproduct wordt gebruikt, maar ook vaak in het kader van vermogens- of successieplanning.

Verwacht nettorendement op vijf jaar

Verschillende verzekeraars hebben de gegarandeerde rente opgetrokken. Daar kan nog een winstbonus bovenop komen. We verwachten dat er voorlopig nog niet veel meer in zit dan een nettorendement van 2,5 procent per jaar op de spaarreserve. De spaarreserve is wat overblijft na aftrek van instapkosten.

Karakteristieken

Een tak21-levensverzekering is een spaarproduct met een looptijd van minstens acht jaar. Het rendement van een tak21 bestaat uit twee componenten: een gewaarborgd rendement en een winstdeelneming, die afhangt van de resultaten van de verzekeraar. Let op, sommige verzekeraars garanderen het rendement enkel in het eerste jaar van het contract. Andere verzekeraars garanderen het rendement voor de eerste acht jaar en nog andere voor de volledige looptijd. Een tak21-levensverzekering mag zeker niet worden verward met een tak23-levensverzekering, waarbij noch het kapitaal, noch enig rendement gegarandeerd is.

Wie een levensverzekering afsluit die bij overlijden een kapitaal uitkeert, kan een of meer begunstigden aanduiden. Met zo’n spaarformule kunt u de mensen die u lief zijn – maar niet automatisch iets van u erven – een financiële bescherming bieden bij uw overlijden.

2023

De renteverhogingen van de Europese Centrale Bank sijpelen ook door in hogere gewaarborgde rentes voor tak21-levensverzekeringen. Sommige verzekeraars garanderen nu 3 procent rente voor acht jaar. Het afgelopen jaar kenden we een heel gekke situatie waarbij beleggers met obligaties op één jaar meer rente kregen dan met obligaties op acht jaar bijvoorbeeld. Daardoor konden verzekeraars op tak21-producten nog niet zo gek veel meer rente beloven dan banken op spaarboekjes.

Bescherming

De reserves – wat overblijft na aftrek van de kosten en de premiebelasting – vallen in ons land onder de depositogarantie tot 100.000 euro per klant en per verzekeraar. De Belgische verzekeraars betalen daarvoor een bijdrage aan het Garantiefonds. Als u een contract afsluit bij een buitenlandse verzekeringsmaatschappij, hebt u die bescherming niet. Wie een levensverzekering afsluit die bij overlijden een kapitaal uitkeert, kan een of meer begunstigden aanduiden. Met zo’n spaarformule kunt u de mensen die u lief zijn – maar niet automatisch iets van u erven – een financiële bescherming bieden bij uw overlijden.

Kosten

De instapkosten die verzekeraars aanrekenen, lopen soms op tot 6 procent. Van elke 100 euro komt dan slechts 94 euro in het verzekeringscontract terecht. Zo begint u te sparen met een stevige achterstand. Goed onderhandelen over de kosten is de boodschap. In de essentiële informatie van de levensverzekering kan de belegger de verwachte rendementen in verschillende scenario’s en over verschillende periodes terugvinden. Die scenario’s zijn bijvoorbeeld een stress-, ongunstig, gematigd en gunstig scenario bij leven en bij overlijden.

Fiscaliteit

Van elke 100 euro die u stort, gaat ook 2 euro naar de fiscus. Die belasting heet de premie- of verzekeringsbelasting. Een levensverzekering als onderdeel van pensioensparen ontsnapt aan die premietaks. In ruil voor die belasting bij de start, is er aan de eindstreep geen roerende voorheffing meer verschuldigd op tak21-contracten die langer lopen dan acht jaar en één dag. Elke levensverzekering in het kader van pensioensparen ontsnapt aan die premietaks.

Duurzaam of niet?

We vonden enkel van AG en KBC tak21-levensverzekeringen in de databank voor duurzame spaar- en beleggingsproducten van Towards Sustainability, en eentje van Xerius beheerd door Candriam. Ook voor spaar- en termijnrekeningen is het duurzame aanbod beperkt. Het geld dat mensen op rekeningen en tak21-verzekeringen storten, komt doorgaans op de balans van de financiële instellingen terecht. Het is gemakkelijker om het verse geld van de klanten duurzaam te beleggen, dan om het volledige beleid van de instelling te verduurzamen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content