De Smart Behavior Blog: doe niet langer domme dingen met je geld!

Confronterend, hilarisch maar zeker heel herkenbaar, schetsen we in deze wekelijkse blog de veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en tekenen we de oplossing voor je uit...

December is bijna voorbij. Nog mooie en gezellige momenten staan voor de deur. En dan is het ineens januari. Een nieuw jaar. Wat bracht 2014 ons? En wat met 2015? Welke verwachtingen en welke "goede" voornemens heb jij? Het moment dus om met gezond verstand, ook uw beslissingen rond geld en uw beleggingen te evalueren! Wat ging er goed in mijn portefeuille in 2014? Wat deed ik fout? En wat probeer ik in 2015 niet opnieuw fout te doen!

Net als een heleboel mensen, maak ik in januari mijn goede voornemens. Er is nog zoveel wat moet gebeuren.

Waan van de dag

De waan van de dag betekent druk, druk, druk. Echte grote beslissingen blijken snel te worden uitgesteld. We hebben een heleboel zaken die we willen doen, moeten doen en moesten, wilden of dachten te doen. Maar het komt er niet van.

Urgent of belangrijk

Sommige taken zijn zowel urgent als belangrijk. Die moeten bovenaan je to-do-list staan. Telefoongesprekken voeren, een tweet, een facebook-berichtje lezen lijken belangrijk en urgent... Dromen zijn ontzettend belangrijk, maar blijkbaar niet urgent. Dus bungelen ze ergens onderaan de lijst.

Altijd eerst de makkelijke en leuke zaken regelen. Toch? Want zeg nu zelf, wat wil je eerst regelen: naar de notaris om je testament na te laten kijken? Of een nieuwe racefiets kopen in de solden in 2015? Echt urgent voor de liefhebbers, en die zijn er veel, maar toch niet zo belangrijk als dat saaie en moeilijke papierwerk van die levensverzekering nog goed regelen zodat, mocht er iets gebeuren, jouw nabestaanden goed verzorgd achterblijven. Fietsliefhebbers zijn het hierover niet altijd eens met mij!

Draai het proces in je hoofd eens om. Het kunnen wegstrepen van urgente (niet altijd belangrijke) dingen van je lijst geeft een goed gevoel. Sommige urgente taken (toch die racefiets kopen!) zijn zelfs heel leuk om te doen. Je moet voorkomen dat belangrijke zaken ineens echt urgent worden. Want dan kunnen we alleen maar hopen dat het niet te laat is.

Plan elke maand een vast moment in om dit soort belangrijke vragen die niet urgent lijken, te regelen. Je zal in de verleiding komen om ze door te schuiven naar de volgende maand.

Ik heb het al eerder geschreven: Beleggen en planning is een proces. En beleggen zou eigenlijk een logisch gevolg moeten zijn van eerder genomen rationele afwegingen. Niet andersom. En in dit proces moeten we jaarlijks opnieuw kritisch zijn. En alle belangrijke afwegingen opnieuw durven maken. Mijn beste wens en een goed voornemen voor 2015 voor u: Doe niet langer domme dingen met je geld! (RvB)

Deze column is geschreven door Robert van Beek CFP® €FA, auteur en vertaler van 'The Behavior Gap, Stop doing dumb things with your money' van Carl Richards, columnist bij de New York Times. De sketches confronteren beleggers met hun gedrag en de manier waarop we communiceren over complexe financiële begrippen. Robert is sinds 1992 actief in de financiële wereld. Uw reacties zijn welkom op info@robertvanbeek.eu. Kijk ook op www.behaviorgap.eu voor meer informatie.

December is bijna voorbij. Nog mooie en gezellige momenten staan voor de deur. En dan is het ineens januari. Een nieuw jaar. Wat bracht 2014 ons? En wat met 2015? Welke verwachtingen en welke "goede" voornemens heb jij? Het moment dus om met gezond verstand, ook uw beslissingen rond geld en uw beleggingen te evalueren! Wat ging er goed in mijn portefeuille in 2014? Wat deed ik fout? En wat probeer ik in 2015 niet opnieuw fout te doen!Net als een heleboel mensen, maak ik in januari mijn goede voornemens. Er is nog zoveel wat moet gebeuren. De waan van de dag betekent druk, druk, druk. Echte grote beslissingen blijken snel te worden uitgesteld. We hebben een heleboel zaken die we willen doen, moeten doen en moesten, wilden of dachten te doen. Maar het komt er niet van. Sommige taken zijn zowel urgent als belangrijk. Die moeten bovenaan je to-do-list staan. Telefoongesprekken voeren, een tweet, een facebook-berichtje lezen lijken belangrijk en urgent... Dromen zijn ontzettend belangrijk, maar blijkbaar niet urgent. Dus bungelen ze ergens onderaan de lijst.Altijd eerst de makkelijke en leuke zaken regelen. Toch? Want zeg nu zelf, wat wil je eerst regelen: naar de notaris om je testament na te laten kijken? Of een nieuwe racefiets kopen in de solden in 2015? Echt urgent voor de liefhebbers, en die zijn er veel, maar toch niet zo belangrijk als dat saaie en moeilijke papierwerk van die levensverzekering nog goed regelen zodat, mocht er iets gebeuren, jouw nabestaanden goed verzorgd achterblijven. Fietsliefhebbers zijn het hierover niet altijd eens met mij!Draai het proces in je hoofd eens om. Het kunnen wegstrepen van urgente (niet altijd belangrijke) dingen van je lijst geeft een goed gevoel. Sommige urgente taken (toch die racefiets kopen!) zijn zelfs heel leuk om te doen. Je moet voorkomen dat belangrijke zaken ineens echt urgent worden. Want dan kunnen we alleen maar hopen dat het niet te laat is.Plan elke maand een vast moment in om dit soort belangrijke vragen die niet urgent lijken, te regelen. Je zal in de verleiding komen om ze door te schuiven naar de volgende maand. Ik heb het al eerder geschreven: Beleggen en planning is een proces. En beleggen zou eigenlijk een logisch gevolg moeten zijn van eerder genomen rationele afwegingen. Niet andersom. En in dit proces moeten we jaarlijks opnieuw kritisch zijn. En alle belangrijke afwegingen opnieuw durven maken. Mijn beste wens en een goed voornemen voor 2015 voor u: Doe niet langer domme dingen met je geld! (RvB)