De vraag is echter wie verantwoordelijk is voor het feit dat niet alleen de Spaanse, maar ook de Italiaanse, Griekse enzovoort staatsobligaties zo sterk in koers zijn gestegen. In april 2012 maakte Bloomberg al gewag van het feit dat de landen uit de Zuid-Europese periferie massaal belegd hadden in eigen staatsobligaties.

Die trend heeft zich verder gezet, waarbij de banken geld van de Europese Centrale Bank gebruikten om nog meer obligaties te kopen. Die obligaties worden dus niet gekocht vanwege hun kwaliteit, maar wel omwille van financieel engineering. Het gezond verstand zegt dat dit vroeg of laat fout moet aflopen.

De vraag is echter wie verantwoordelijk is voor het feit dat niet alleen de Spaanse, maar ook de Italiaanse, Griekse enzovoort staatsobligaties zo sterk in koers zijn gestegen. In april 2012 maakte Bloomberg al gewag van het feit dat de landen uit de Zuid-Europese periferie massaal belegd hadden in eigen staatsobligaties. Die trend heeft zich verder gezet, waarbij de banken geld van de Europese Centrale Bank gebruikten om nog meer obligaties te kopen. Die obligaties worden dus niet gekocht vanwege hun kwaliteit, maar wel omwille van financieel engineering. Het gezond verstand zegt dat dit vroeg of laat fout moet aflopen.