Wat betekent ruis in de markten voor je beleggingsportefeuille?

© RvB

Markten zijn volop in beweging. Maar wat betekent dit nu voor je beleggingsportefeuille?

De Smart Behavior Blog: doe niet langer domme dingen met je geld!

Confronterend, hilarisch maar zeker heel herkenbaar, schetsen we in deze wekelijkse blog de veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en tekenen we de oplossing voor je uit…

De beurs is weer volop in beweging. Beleggers hebben een ware rollercoaster-rit achter de rug. Cruciaal is en blijft de vraag: moet ik anticiperen op al het (slechte) nieuws of is het gewoonweg ruis? Handel ik op basis van de constant flikkerende koersen op mijn scherm? Of kijk ik eerst nog even terug naar mijn plan, mijn beleggingsdoelstellingen? En blijf ik gewoon stilzitten!

Constant rood en groen kleurende koersen klinkt niet echt als een goed doordachte strategie. Maar toch voelen we vaak dat nieuws een acute reactie eist van beleggers.

Wat je eigenlijk zou moeten doen, is de vraag beantwoorden: is mijn portefeuille nog steeds goed samengesteld en juist verdeeld?

Klinkt logisch en vanzelfsprekend? Absoluut, maar niet elke belegger handelt ernaar. En juist dit maakt het verschil tussen goede resultaten en teleurstelling. Maar het gevoel van MOETEN handelen brengt ons steeds in twijfel. Voor je het beseft, maak je een puinhoop van je beleggingsportefeuille.

Stel jezelf voordat je halsoverkop gaat handelen altijd volgende rationele vragen:

1. Welk rendement heb ik nodig om mijn doelstellingen te kunnen realiseren?

2. Waarop was de keuze van beleggingen in mijn beleggingsportefeuille gebaseerd? Is dit nu plots anders geworden?

3. Welke verdeling had je gekozen: hoeveel procent aandelen, obligaties en liquiditeiten?

4. Gaan de beleggingen nog steeds goed samen en is de spreiding en juiste balans er nog steeds?

Elke beleggingscategorie _ aandelen, obligaties of cash _ heeft zijn nut in een evenwichtige portefeuille. Aandelen zorgen voor groei met de nodige ups en downs, obligaties zorgen klassiek voor veiligheid en inkomen. En cash kan ervoor zorgen dat je niet constant posities moet verkopen.

Door de juiste mix verminderen we risico (al kunnen we het niet uitsluiten). Diversificatie en spreiding zijn oh zo belangrijk. Herbalanceren helpt, maar voorkom onnodige kosten. Stap niet in de valkuil van “sell low and buy high”. Niets doen is ook een optie!

Om af te sluiten nog wijze woorden van Warren Buffett: toon lef en hebzucht als iedereen bang is, maar ook omgekeerd! (RvB)

Deze column is geschreven door Robert van Beek CFP® €FA, auteur en vertaler van ‘The Behavior Gap, Stop doing dumb things with your money’ van Carl Richards, columnist bij de New York Times. De sketches confronteren beleggers met hun gedrag en de manier waarop we communiceren over complexe financiële begrippen. Robert is sinds 1992 actief in de financiële wereld. Uw reacties zijn welkom op info@robertvanbeek.eu. Kijk ook op www.behaviorgap.eu voor meer informatie.

Partner Content