Ben Bernanke is geschiedenis geworden, zijn opvolgster aan het hoofd van de Amerikaanse centrale bank mag nu een vervolg breien aan de politiek van taperen. Onder Bernanke heeft de FED nooit geziene maatregelen getroffen waarvan de gevolgen moeilijk te overzien zijn.

Het minste dat van Helicopter Ben kan worden gezegd, is dat hij consequent is geweest. Hij heeft zich rigoureus aan het vooraf uitgestippelde pad gehouden zonder daar maar ook maar één centimeter van af te wijken. Maar dat wil niet zeggen dat hij ook een goede FED-president is geweest.

Was Bernanke daadwerkelijk de grootste zeepbellenblazen ooit? De geschiedenis zal het moeten uitwijzen. Hem wordt in ieder geval verweten dat hij bij wijze van spreken eindeloos dollars heeft gedrukt zonder dat de Amerikaanse economie daar uiteindelijk veel beter van is geworden.

Ben Bernanke is geschiedenis geworden, zijn opvolgster aan het hoofd van de Amerikaanse centrale bank mag nu een vervolg breien aan de politiek van taperen. Onder Bernanke heeft de FED nooit geziene maatregelen getroffen waarvan de gevolgen moeilijk te overzien zijn. Het minste dat van Helicopter Ben kan worden gezegd, is dat hij consequent is geweest. Hij heeft zich rigoureus aan het vooraf uitgestippelde pad gehouden zonder daar maar ook maar één centimeter van af te wijken. Maar dat wil niet zeggen dat hij ook een goede FED-president is geweest. Was Bernanke daadwerkelijk de grootste zeepbellenblazen ooit? De geschiedenis zal het moeten uitwijzen. Hem wordt in ieder geval verweten dat hij bij wijze van spreken eindeloos dollars heeft gedrukt zonder dat de Amerikaanse economie daar uiteindelijk veel beter van is geworden.