Of met andere woorden: goud levert geen jaarlijkse dividenden op.

Beleggers kopen echter geen goud omwille van een mogelijk rendement, maar wel vanwege een mogelijke meerwaarde.

De hoop op zo'n meerwaarde is zelfs nog toegenomen nu de argwaan ten opzichte van de nationale valuta - en dan op de eerste plaats de dollar en de euro - is toegenomen.

De goudprijs is nu al 11 jaar op rij gestegen en heeft daarmee beter gepresteerd dan Berkshire Hathaway. Bovendien is Buffett maar één van de zeldzame pundits die niet in het goud gelooft.

George Soros, stichter van Soros Fund Management LLC, heeft zijn belang in SPDR Gold Trust (GLD) in de laatste drie maanden van 2011 opgetrokken van 48.350 naar 85.450 aandelen.

Ook de bekende hedge fund manager John Paulson heeft een groot belang in GLD, zijn positie in dit fonds wordt op ongeveer 3 miljard dollar geraamd.

Centrale banken beïnvloeden goudprijs

Zelfs obligatiefondsbeheerder Bill Gross merkte vorige week op dat het gedrag van de centrale banken de waarde van goud als een alternatief voor geld heeft doen toenemen. Papiergeld lijkt namelijk steeds minder waard te worden.

Dat beseft ook China. De grootste producent van goud in de wereld - de productie zou ongeveer 300 ton per jaar bedragen of circa 50% meer dan die van nummer twee Australië - voert bovendien ook nog eens goud in.

China accumuleert goud duidelijk in een lange termijn visie, waarbij het land duidelijk meer vertrouwen heeft in goud dan in Amerikaanse staatsobligaties.

Of met andere woorden: goud levert geen jaarlijkse dividenden op. Beleggers kopen echter geen goud omwille van een mogelijk rendement, maar wel vanwege een mogelijke meerwaarde. De hoop op zo'n meerwaarde is zelfs nog toegenomen nu de argwaan ten opzichte van de nationale valuta - en dan op de eerste plaats de dollar en de euro - is toegenomen. De goudprijs is nu al 11 jaar op rij gestegen en heeft daarmee beter gepresteerd dan Berkshire Hathaway. Bovendien is Buffett maar één van de zeldzame pundits die niet in het goud gelooft. George Soros, stichter van Soros Fund Management LLC, heeft zijn belang in SPDR Gold Trust (GLD) in de laatste drie maanden van 2011 opgetrokken van 48.350 naar 85.450 aandelen. Ook de bekende hedge fund manager John Paulson heeft een groot belang in GLD, zijn positie in dit fonds wordt op ongeveer 3 miljard dollar geraamd. Centrale banken beïnvloeden goudprijs Zelfs obligatiefondsbeheerder Bill Gross merkte vorige week op dat het gedrag van de centrale banken de waarde van goud als een alternatief voor geld heeft doen toenemen. Papiergeld lijkt namelijk steeds minder waard te worden. Dat beseft ook China. De grootste producent van goud in de wereld - de productie zou ongeveer 300 ton per jaar bedragen of circa 50% meer dan die van nummer twee Australië - voert bovendien ook nog eens goud in. China accumuleert goud duidelijk in een lange termijn visie, waarbij het land duidelijk meer vertrouwen heeft in goud dan in Amerikaanse staatsobligaties.