Warren Buffet heeft participatie in DaVita opgebouwd

Meesterbelegger Warren Buffet heeft het afgelopen half jaar zijn belang in DaVita uitgebreid naar 14%.DaVita is een typische Buffett-investering: een bedrijf met een hoge vrije kasstroom, stabiele en voorspelbare inkomsten, oplopende dividendbetalingen en een aandeleninkoopprogramma.

Ook de analisten van ABN Amro zijn gecharmeerd van de fundamentele waarden van het in dialysebehandelingen gespecialiseerde bedrijf, en vinden de meest recente aankoop van HealthCare Partners een goede zet.

Beleggers denken vaak dat Buffett laaggeprijsde aandelen uitzoekt van kapitaalintensieve bedrijven, maar dat is niet de kern van zijn succesvolle strategie.

De verzekeraar Geico is de basis van Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van de Amerikaanse belegger. Het bedrijf heeft een stabiele en voorspelbare kasstroom, die de afgelopen jaren is gebruikt om stevige belangen op te bouwen in Gilette, Coca Cola en recent Burlington Northern en Lubrizol.

De laatste twee bedrijven zijn lange termijninvesteringen in Amerikaanse landbouw en kolentransport en kunnen profiteren van de grootscheepse schaliegasexploitatie in de Verenigde Staten. Kolen wordt naar Europa geëxporteerd en domineren het goederentransport over het spoor.

De investeringen in financiële instellingen dateren van na de kredietcrisis en hebben een meer opportunistische aard. Het zijn niet per se lange termijnbeleggingen. DaVita past in de recente aandacht van Buffett voor megatrends en thema’s op lange termijn, zoals vergrijzing.

Het aantal diabetespatiënten is bijvoorbeeld toegenomen. Deze trend houdt aan en zorgt ervoor dat bedrijven als DaVita essentieel zijn voor de zorg en het welzijn van diabetespatiënten. Suikerziekte is een belangrijke veroorzaker van nierproblemen.

Het schrappen in de budgetten voor de gezondheidszorg treft deze groep patiënten niet omdat zij regelmatige zorg nodig hebben, en de ziekte niet is te genezen.

De analisten van ABN Amro hebben recent het koersdoel verhoogd voor het aandeel DaVita naar USD 125 en blijven koper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content