Waren 2006 en 2007 de piek van de welvaart?

Een echte opleving van de Amerikaanse economie kan alleen gebeuren wanneer alle verliezen uit het systeem zijn weggewerkt. Dat is de mening van Marc Faber, auteur van “The Gloom, Boom & Doom Report.

Als dat niet gebeurt, riskeert het systeem in elkaar te klappen. De centrale banken zullen volgens Faber aan ijltempo geld blijven printen, een strategie die niet zonder gevaar is.

Op lange termijn kan het drukken van steeds meer geld namelijk lijden tot een verlies in koopkracht en dus ook in levensstandaard. Dit gevaar dreigt op de eerste plaats in de ontwikkelde landen.

Faber sluit niet uit dat achteraf zal blijken dat 2006 en 2007 de twee piekjaren van onze welvaart zijn geweest. De wereldeconomie zal niet snel naar de niveaus uit die jaren terugkeren.

In de visie van Faber kan het moeilijk anders dan dat de uiteindelijke dieptepunten bereikt gaan worden wanneer het systeem gezond is gemaakt.

Hij is niet akkoord met de staatsinterventies. De beste manier om een economisch probleem te laten oplossen, is om de markt haar weg er doorheen te laten zoeken. In het ergste geval kan kapitalistisch systeem in zijn huidige vorm in elkaar klappen zoals het communisme is overkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content