De laatste paar handelsdagen wordt er serieus rekening mee gehouden dat dit al wel eens op zeer korte termijn kan gebeuren, aldus Theodoor Gilissen Bankiers.

Portugal kondigde vorige week aan dat het vandaag minstens een miljard euro wil ophalen met vervolguitgiftes van 3- en 10-jarige staatsobligaties. In de aanloop daar naartoe liep de risico-opslag op Portugese staatsobligaties toen al duidelijk op.

Maandag daalde de risico-opslag voor Portugal, Griekenland en Ierland juist weer. Maar de spreads op credit default swaps (de premie die beleggers betalen om zich te beschermen tegen een faillissement van deze landen) stegen en bereikten nieuwe records.

Dat was een volgens Theodoor Gilissen Bankiers duidelijk teken dat de ECB opnieuw actief was in de markt, en probeerde om met steunaankopen tegenwicht te bieden aan de paniek.

De laatste paar handelsdagen wordt er serieus rekening mee gehouden dat dit al wel eens op zeer korte termijn kan gebeuren, aldus Theodoor Gilissen Bankiers. Portugal kondigde vorige week aan dat het vandaag minstens een miljard euro wil ophalen met vervolguitgiftes van 3- en 10-jarige staatsobligaties. In de aanloop daar naartoe liep de risico-opslag op Portugese staatsobligaties toen al duidelijk op. Maandag daalde de risico-opslag voor Portugal, Griekenland en Ierland juist weer. Maar de spreads op credit default swaps (de premie die beleggers betalen om zich te beschermen tegen een faillissement van deze landen) stegen en bereikten nieuwe records. Dat was een volgens Theodoor Gilissen Bankiers duidelijk teken dat de ECB opnieuw actief was in de markt, en probeerde om met steunaankopen tegenwicht te bieden aan de paniek.