Zijn we al dan niet in een depressie aanbeland? De economen bekvechten al een aantal dagen voor het antwoord op deze vraag. Uiteindelijk krijgen we toch nooit sluitend antwoord: een depressie wordt steeds nadien herkend, nooit op het moment zelf.

Overigens bestaat er ook geen juiste definitie van wat een depressie juist is. Een recessie zijn twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei, maar zo'n omschrijving van een depressie hebben we niet.

Quincy Krosby, chef investment strategie bij vermogensbeheerder The Hartford, is van mening dat het er niet zo veel toe doet of we nu al dan niet weten wat de huidige economische situatie is.

Er zit al massa's slecht nieuws in de beurskoersen verrekend. Zelfs een klein stukje goed nieuws - liefst uit onverwachte hoek - kan al volstaan om een krachtige rally op Wall Street op gang te schieten.

Edward Meir, analist basismetalen bij MF Global, is van mening dat het herstel bij de grondstofprijzen de voorbode is van betere economische indicatoren. De overheden hebben bergen geld in de economie gepompt en dat gaat met enige vertraging succes afwerpen.

De koperprijs steeg gisteren tot het hoogste niveau in drie maanden, onder meer vanwege de verwachting van een forse toename van de vraag vanuit China.

Ook de Chinezen hebben een economisch stimuleringsprogramma aangekondigd. Is de stijging van de koperprijs de voorbode van nog meer goed nieuws? We duimen er in ieder geval voor.

Zijn we al dan niet in een depressie aanbeland? De economen bekvechten al een aantal dagen voor het antwoord op deze vraag. Uiteindelijk krijgen we toch nooit sluitend antwoord: een depressie wordt steeds nadien herkend, nooit op het moment zelf. Overigens bestaat er ook geen juiste definitie van wat een depressie juist is. Een recessie zijn twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei, maar zo'n omschrijving van een depressie hebben we niet. Quincy Krosby, chef investment strategie bij vermogensbeheerder The Hartford, is van mening dat het er niet zo veel toe doet of we nu al dan niet weten wat de huidige economische situatie is. Er zit al massa's slecht nieuws in de beurskoersen verrekend. Zelfs een klein stukje goed nieuws - liefst uit onverwachte hoek - kan al volstaan om een krachtige rally op Wall Street op gang te schieten. Edward Meir, analist basismetalen bij MF Global, is van mening dat het herstel bij de grondstofprijzen de voorbode is van betere economische indicatoren. De overheden hebben bergen geld in de economie gepompt en dat gaat met enige vertraging succes afwerpen. De koperprijs steeg gisteren tot het hoogste niveau in drie maanden, onder meer vanwege de verwachting van een forse toename van de vraag vanuit China. Ook de Chinezen hebben een economisch stimuleringsprogramma aangekondigd. Is de stijging van de koperprijs de voorbode van nog meer goed nieuws? We duimen er in ieder geval voor.