Vandaag kwamen er hoopgevende cijfers uit de Amerikaanse dienstensector. De Index for Supply Management voor die sector steeg in augustus tot 55,10, ten opzichte van 53,70 in augustus.

De index deed het beter dan verwacht, want de consensusverwachting lag slechts op een stand van 53,20. Elk cijfer boven 50 wijst in de richting van groei.

Granen ten prooi aan winstnemingen

De granen vielen volgens Royal Bank of Scotland vorige week ten prooi aan winstnemingen. Soja moest zelfs 6,8 procent inleveren. In Brazilië is het plantseizoen van start gegaan voor de oogst van komend voorjaar.

In de Verenigde Staten heeft de neerslag de voorbije weken de hoop aangewakkerd dat de opbrengst per hectare beter zal meevallen dan gevreesd.

China voerde in augustus 4,4 miljoen ton soja in tegenover 5,9 miljoen ton in juli. Tussen januari en augustus voerde China 17 procent meer soja in dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij tarwe bleef de prijsdaling beperkt tot 2,9 procent. De vrees voor een uitvoerverbod in Rusland is nog niet helemaal verdwenen.

De Russische Minister van Economie liet vorige week weten dat een uitvoerverbod niet uitgesloten is indien de lokale prijzen blijven stijgen.

Later verklaarde de eerste minister dat daarvan nog geen sprake is. De Chinese invoer van tarwe bleef vorige maand ongewijzigd op 251.400 ton.

Maïs werd 4,3 procent goedkoper. China voerde voor het eerst sinds april minder maïs in op maandbasis maar tegenover augustus vorig jaar was er wel een toename met 145 procent.

Vandaag kwamen er hoopgevende cijfers uit de Amerikaanse dienstensector. De Index for Supply Management voor die sector steeg in augustus tot 55,10, ten opzichte van 53,70 in augustus. De index deed het beter dan verwacht, want de consensusverwachting lag slechts op een stand van 53,20. Elk cijfer boven 50 wijst in de richting van groei. Granen ten prooi aan winstnemingenDe granen vielen volgens Royal Bank of Scotland vorige week ten prooi aan winstnemingen. Soja moest zelfs 6,8 procent inleveren. In Brazilië is het plantseizoen van start gegaan voor de oogst van komend voorjaar. In de Verenigde Staten heeft de neerslag de voorbije weken de hoop aangewakkerd dat de opbrengst per hectare beter zal meevallen dan gevreesd. China voerde in augustus 4,4 miljoen ton soja in tegenover 5,9 miljoen ton in juli. Tussen januari en augustus voerde China 17 procent meer soja in dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij tarwe bleef de prijsdaling beperkt tot 2,9 procent. De vrees voor een uitvoerverbod in Rusland is nog niet helemaal verdwenen. De Russische Minister van Economie liet vorige week weten dat een uitvoerverbod niet uitgesloten is indien de lokale prijzen blijven stijgen. Later verklaarde de eerste minister dat daarvan nog geen sprake is. De Chinese invoer van tarwe bleef vorige maand ongewijzigd op 251.400 ton. Maïs werd 4,3 procent goedkoper. China voerde voor het eerst sinds april minder maïs in op maandbasis maar tegenover augustus vorig jaar was er wel een toename met 145 procent.