Algemeen wordt verwacht dat er vorige maand buiten de landbouwsector 90.000 jobs zijn bijgekomen.

De werkloosheidsgraad zou ongewijzigd zijn gebleven op 8,20%. Toch wordt een verrassing in positieve zin niet uitgesloten en dat kan de koersen uiteraard een duwtje in de rug geven. Voorlopig wijzen de futures nog op een ongewijzigde opening op Wall Street.

WTI in het eerste halfjaar 14% goedkoper

Op de internationale energiemarkten werden de olieproducten tijdens de laatste week van het kwartaal volgens Royal Bank of Scotland flink duurder.

De prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) voor levering in augustus klom 6,5 procent hoger. Ondanks het sterke slot boerde WTI tijdens het eerste halfjaar wel met 14 procent achteruit. Brent (augustus termijncontract) deed het vorige week nog iets beter met een prijsstijging van 7,5 procent.

De spread tussen Brent en WTI klom naar 12,84 dollar. Aan de aanbodzijde wordt sinds een week ongeveer 15 procent van de productiecapaciteit in Noorwegen of 290.000 vaten per dag niet gebruikt door stakingen.

De olievelden van het Verenigd Koninkrijk produceerden in mei 1,04 miljoen vaten ruwe olie per dag, 220.000 vaten per dag minder dan een jaar eerder.

Aan de vraagzijde steeg de Japanse consumptie van olieproducten met 523.000 vaten per dag naar 3,928 miljoen vaten per dag. Deze forse toename is met name het gevolg van het volledig wegvallen van de nucleaire productie. Later dit jaar zouden opnieuw een aantal nucleaire centrales worden opgestart.

De olieboycot tegen Iran is op 1 juli ingegaan. De Europese landen hebben zich de voorbije weken al aangepast zodat er in de praktijk weinig zal veranderen. Dit is wel het geval voor met name India en Zuid-Korea, die zich vanaf deze maand elders moeten bevoorraden.

Algemeen wordt verwacht dat er vorige maand buiten de landbouwsector 90.000 jobs zijn bijgekomen. De werkloosheidsgraad zou ongewijzigd zijn gebleven op 8,20%. Toch wordt een verrassing in positieve zin niet uitgesloten en dat kan de koersen uiteraard een duwtje in de rug geven. Voorlopig wijzen de futures nog op een ongewijzigde opening op Wall Street. WTI in het eerste halfjaar 14% goedkoper Op de internationale energiemarkten werden de olieproducten tijdens de laatste week van het kwartaal volgens Royal Bank of Scotland flink duurder. De prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) voor levering in augustus klom 6,5 procent hoger. Ondanks het sterke slot boerde WTI tijdens het eerste halfjaar wel met 14 procent achteruit. Brent (augustus termijncontract) deed het vorige week nog iets beter met een prijsstijging van 7,5 procent. De spread tussen Brent en WTI klom naar 12,84 dollar. Aan de aanbodzijde wordt sinds een week ongeveer 15 procent van de productiecapaciteit in Noorwegen of 290.000 vaten per dag niet gebruikt door stakingen. De olievelden van het Verenigd Koninkrijk produceerden in mei 1,04 miljoen vaten ruwe olie per dag, 220.000 vaten per dag minder dan een jaar eerder. Aan de vraagzijde steeg de Japanse consumptie van olieproducten met 523.000 vaten per dag naar 3,928 miljoen vaten per dag. Deze forse toename is met name het gevolg van het volledig wegvallen van de nucleaire productie. Later dit jaar zouden opnieuw een aantal nucleaire centrales worden opgestart. De olieboycot tegen Iran is op 1 juli ingegaan. De Europese landen hebben zich de voorbije weken al aangepast zodat er in de praktijk weinig zal veranderen. Dit is wel het geval voor met name India en Zuid-Korea, die zich vanaf deze maand elders moeten bevoorraden.