Maar ook in Europa is het sentiment niet zo slecht, blijkbaar zijn de beleggers het hele crisissfeertje inmiddels beu.

Opluchting over Griekse verkiezingen slaat om in paniek over Spanje

De positieve beursreactie op de pro-Europese verkiezingsuitslag in Griekenland was gisteren volgens Theodoor Gilissen Bankiers van wel heel korte duur.

Bij opening van de beurzen was de euro sterker, de rente op Duitse Bunds (de traditionele vluchthaven) hoger en die op staatsobligaties uit de periferie juist lager.

Maar om half tien was dit alles alweer vervlogen toen de Spaanse rente een plotselinge sprong maakte naar ruim 7,1 procent, het hoogste niveau sinds de oprichting van de eurozone.

Een deel van de verklaring kan worden gezocht in het besef dat, ondanks het afwenden van een abrupte "Grexit", de eurocrisis nog steeds niet fundamenteel aangepakt is. Het lijkt erop dat een acute crisis nodig is om de Europese autoriteiten aan te zetten tot echt grote stappen.

Mogelijk hadden beleggers gespeculeerd op nieuwe steunmaatregelen die de centrale banken achter de hand hadden voor het geval de situatie in Griekenland verder zou ontsporen. Nu dat niet (of tenminste niet direct) het geval is, zoekt de markt naar de volgende zwakste schakel.

Maar ook in Europa is het sentiment niet zo slecht, blijkbaar zijn de beleggers het hele crisissfeertje inmiddels beu. Opluchting over Griekse verkiezingen slaat om in paniek over Spanje De positieve beursreactie op de pro-Europese verkiezingsuitslag in Griekenland was gisteren volgens Theodoor Gilissen Bankiers van wel heel korte duur. Bij opening van de beurzen was de euro sterker, de rente op Duitse Bunds (de traditionele vluchthaven) hoger en die op staatsobligaties uit de periferie juist lager. Maar om half tien was dit alles alweer vervlogen toen de Spaanse rente een plotselinge sprong maakte naar ruim 7,1 procent, het hoogste niveau sinds de oprichting van de eurozone. Een deel van de verklaring kan worden gezocht in het besef dat, ondanks het afwenden van een abrupte "Grexit", de eurocrisis nog steeds niet fundamenteel aangepakt is. Het lijkt erop dat een acute crisis nodig is om de Europese autoriteiten aan te zetten tot echt grote stappen. Mogelijk hadden beleggers gespeculeerd op nieuwe steunmaatregelen die de centrale banken achter de hand hadden voor het geval de situatie in Griekenland verder zou ontsporen. Nu dat niet (of tenminste niet direct) het geval is, zoekt de markt naar de volgende zwakste schakel.