De vrees neemt echter toe dat de FED wel weer met woorden de economie gaat ondersteunen, maar in de praktijk weinig of niets zal doen.

Dat betekent dat Wall Street vanavond teleurgesteld zou kunnen reageren. Daarnaast wordt ook vol verwachting richting Europa gekeken, waar de ECB morgen de rust op de financiële markten zal moeten herstellen.

President Draghi van de centrale bank heeft hoge verwachtingen gewekt en wanneer ook die niet ingelost worden, kan de ontgoocheling groot zijn.

Zeer volatiele week voor Spaanse en Italiaanse obligaties

Spaanse en Italiaanse obligaties maakten Theodoor Gilissen Bankiers een zeer volatiele week door. De goedkeuring van de steun aan de Spaanse bankensector sneeuwde onder door de financieringsproblemen voor Spaanse regio's.

Daarnaast blijft volgens Theodoor Gilissen Bankiers de bankensteun, in ieder geval tot er een Europese toezichthouder is voor de bankensector, op de balans van de Spaanse overheid.

De Spaanse 10-jaars rente schoot daarom woensdag naar een hoogtepunt van 7,75%. Ook de 2-jaars rente liep flink op, waardoor de curve sterk vervlakte.

Woensdagochtend was het 2 - 10-jaars renteverschil nog slechts 63 bps; een duidelijk teken van stress.

Sinds het hoogtepunt van vorige week woensdag is de Spaanse 10-jaars rente met 1%-punt gedaald. De ommekeer kwam in eerste instantie na uitspraken van ECB bestuurslid Nowotny, die liet doorschemeren dat er argumenten zijn om het noodfonds ESM een bankvergunning te verlenen.

Vervolgens hintte ECB president Draghi donderdag op het hervatten van het opkoopprogramma voor staatsobligaties door de ECB, zonder daar concrete acties aan te verbinden. Wellicht dat bij de ECB vergadering van aanstaande donderdag meer details naar voren komen.

De vrees neemt echter toe dat de FED wel weer met woorden de economie gaat ondersteunen, maar in de praktijk weinig of niets zal doen. Dat betekent dat Wall Street vanavond teleurgesteld zou kunnen reageren. Daarnaast wordt ook vol verwachting richting Europa gekeken, waar de ECB morgen de rust op de financiële markten zal moeten herstellen. President Draghi van de centrale bank heeft hoge verwachtingen gewekt en wanneer ook die niet ingelost worden, kan de ontgoocheling groot zijn. Zeer volatiele week voor Spaanse en Italiaanse obligaties Spaanse en Italiaanse obligaties maakten Theodoor Gilissen Bankiers een zeer volatiele week door. De goedkeuring van de steun aan de Spaanse bankensector sneeuwde onder door de financieringsproblemen voor Spaanse regio's. Daarnaast blijft volgens Theodoor Gilissen Bankiers de bankensteun, in ieder geval tot er een Europese toezichthouder is voor de bankensector, op de balans van de Spaanse overheid. De Spaanse 10-jaars rente schoot daarom woensdag naar een hoogtepunt van 7,75%. Ook de 2-jaars rente liep flink op, waardoor de curve sterk vervlakte. Woensdagochtend was het 2 - 10-jaars renteverschil nog slechts 63 bps; een duidelijk teken van stress. Sinds het hoogtepunt van vorige week woensdag is de Spaanse 10-jaars rente met 1%-punt gedaald. De ommekeer kwam in eerste instantie na uitspraken van ECB bestuurslid Nowotny, die liet doorschemeren dat er argumenten zijn om het noodfonds ESM een bankvergunning te verlenen. Vervolgens hintte ECB president Draghi donderdag op het hervatten van het opkoopprogramma voor staatsobligaties door de ECB, zonder daar concrete acties aan te verbinden. Wellicht dat bij de ECB vergadering van aanstaande donderdag meer details naar voren komen.