Graan, maïs, sojabonen enzovoort zijn inderdaad fors duurder geworden en de kans is klein dat we op korte of zelfs op middellange termijn een prijsdaling mogen verwachten.

Maar volgens Frederick Kaufman, auteur van "Bet the Farm: How Food STOPPED Being Food", is niet alleen de zomerdroogte verantwoordelijk voor de stijging van de voedingsprijzen. Er is nog een tweede reden die er tevens heeft toe bijgedragen dat de volatiliteit op de granenmarkt is toegenomen.

Exponentiële groei van derivaten op grondstoffen

Kaufman wijst er op dat de prijzen voor granen sinds 2002 verdriedubbeld zijn, dit na decennia van relatief stabiele prijzen. Een nieuwe factor op de markt is het optreden van de beleggingsfondsen die - vaak via derivaten of afgeleide producten in grondstoffen beleggen.

Kaufman verwijst naar het feit dat de handel in derivaten op granen alleen al gestegen is van 10 naar 300 miljard dollar en dat op een periode van amper 12 maanden.

De speculanten hebben de graanmarkt compleet overrompeld, waardoor een markt die meer dan 100 jaar goed gefunctioneerd nu grondig is verstoord.

Graan, maïs, sojabonen enzovoort zijn inderdaad fors duurder geworden en de kans is klein dat we op korte of zelfs op middellange termijn een prijsdaling mogen verwachten. Maar volgens Frederick Kaufman, auteur van "Bet the Farm: How Food STOPPED Being Food", is niet alleen de zomerdroogte verantwoordelijk voor de stijging van de voedingsprijzen. Er is nog een tweede reden die er tevens heeft toe bijgedragen dat de volatiliteit op de granenmarkt is toegenomen. Exponentiële groei van derivaten op grondstoffenKaufman wijst er op dat de prijzen voor granen sinds 2002 verdriedubbeld zijn, dit na decennia van relatief stabiele prijzen. Een nieuwe factor op de markt is het optreden van de beleggingsfondsen die - vaak via derivaten of afgeleide producten in grondstoffen beleggen. Kaufman verwijst naar het feit dat de handel in derivaten op granen alleen al gestegen is van 10 naar 300 miljard dollar en dat op een periode van amper 12 maanden. De speculanten hebben de graanmarkt compleet overrompeld, waardoor een markt die meer dan 100 jaar goed gefunctioneerd nu grondig is verstoord.