Afgelopen week werd in de VS het groeicijfer over het vierde kwartaal 2012 bekend gemaakt.

In plaats van een groei van 1,2% bleek er een krimp te zijn van 0,1%. Alle reden voor de zenuwachtige optimistische belegger om zijn of haar aandelen te verkopen. Maar dat gebeurde niet.

De markt is blijkbaar in staat om tegenvallers snel op te vangen. Dat komt volgens Wilfried Steentjes vooral doordat de winsten bij bedrijven verder kunnen groeien. Het lijkt erop dat het vierde kwartaal 2012 tegenvallend is. Gemiddeld wordt uitgegaan van een winstgroei van 5,8%. Maar voor 2013 lijken de kaarten anders te liggen.

De algemene verwachting is dat de jaarwinst van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven met 12,38% toeneemt. De kansen hierop zijn zeker aanwezig als de groei in Azië blijft doorgaan en ook in Europa de economie weer langzaam op gang gaat komen.

Op basis van dit scenario kan worden verondersteld dat de S&P500 index de komende maanden verder kan gaan stijgen richting een niveau van 1600.

Afgelopen week werd in de VS het groeicijfer over het vierde kwartaal 2012 bekend gemaakt. In plaats van een groei van 1,2% bleek er een krimp te zijn van 0,1%. Alle reden voor de zenuwachtige optimistische belegger om zijn of haar aandelen te verkopen. Maar dat gebeurde niet. De markt is blijkbaar in staat om tegenvallers snel op te vangen. Dat komt volgens Wilfried Steentjes vooral doordat de winsten bij bedrijven verder kunnen groeien. Het lijkt erop dat het vierde kwartaal 2012 tegenvallend is. Gemiddeld wordt uitgegaan van een winstgroei van 5,8%. Maar voor 2013 lijken de kaarten anders te liggen. De algemene verwachting is dat de jaarwinst van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven met 12,38% toeneemt. De kansen hierop zijn zeker aanwezig als de groei in Azië blijft doorgaan en ook in Europa de economie weer langzaam op gang gaat komen. Op basis van dit scenario kan worden verondersteld dat de S&P500 index de komende maanden verder kan gaan stijgen richting een niveau van 1600.