De interesse van de beleggers zal echter op de eerste plaats uitgaan naar de toespraak die FED-voorzitter Bernanke vanavond gaat geven. Wall Street hoopt dat de FED daadwerkelijk de economie zal ondersteunen met nieuwe stimulerende maatregelen.

Hoop is gevestigd op meer fundamentele maatregelen

Er was volgens Theodoor Gilissen Bankiers ook slecht nieuws uit Spanje: vrijdag bracht kredietbeoordelaar S&P een rapport uit over de Spaanse huizenmarkt, waarin werd beargumenteerd dat die nog altijd overgewaardeerd is en de prijzen nog 25% kunnen dalen.

Maandagochtend werd bekend gemaakt dat het percentage van Spaanse bankleningen met betalingsachterstanden naar recordhoogtes is gestegen.

En als klap op de vuurpijl kwam een bericht dat het bankwezen wellicht 150 miljard euro extra kapitaal nodig heeft om de verliezen te compenseren.

Twee onafhankelijke bureaus die een audit op de bankbalansen verrichten zullen, naar de Spaanse krant El Confidencial gisteren berichtte, donderdag rapporteren dat de kapitaalbehoefte Eur 150 mrd is, terwijl het Europese steunpakket van vorige week maximaal Eur 100 mrd bedraagt.

Met zulke hoge rentes lijkt Spanje dus af te stevenen op een complete bail-out, in plaats van een die beperkt blijft tot de Spaanse banken.

Het land is echter zo groot dat de bodem van het noodfonds snel in zicht zou komen en het is bovendien al duidelijk dat, na Spanje, Italië de volgende zwakste schakel is.

Daarom is de hoop nu vooral gevestigd op meer fundamentele maatregelen waarbij de eurozone gezamenlijk de schuldenlast gaat dragen, zoals een begrotingsunie, Eurobonds, of tenminste een bankenunie.

Aangezien de tijd steeds meer gaat dringen is het van belang dat tijdens de Eurotop van 28-29 juni voortgang wordt geboekt in deze richting.

De interesse van de beleggers zal echter op de eerste plaats uitgaan naar de toespraak die FED-voorzitter Bernanke vanavond gaat geven. Wall Street hoopt dat de FED daadwerkelijk de economie zal ondersteunen met nieuwe stimulerende maatregelen.Hoop is gevestigd op meer fundamentele maatregelen Er was volgens Theodoor Gilissen Bankiers ook slecht nieuws uit Spanje: vrijdag bracht kredietbeoordelaar S&P een rapport uit over de Spaanse huizenmarkt, waarin werd beargumenteerd dat die nog altijd overgewaardeerd is en de prijzen nog 25% kunnen dalen. Maandagochtend werd bekend gemaakt dat het percentage van Spaanse bankleningen met betalingsachterstanden naar recordhoogtes is gestegen. En als klap op de vuurpijl kwam een bericht dat het bankwezen wellicht 150 miljard euro extra kapitaal nodig heeft om de verliezen te compenseren. Twee onafhankelijke bureaus die een audit op de bankbalansen verrichten zullen, naar de Spaanse krant El Confidencial gisteren berichtte, donderdag rapporteren dat de kapitaalbehoefte Eur 150 mrd is, terwijl het Europese steunpakket van vorige week maximaal Eur 100 mrd bedraagt. Met zulke hoge rentes lijkt Spanje dus af te stevenen op een complete bail-out, in plaats van een die beperkt blijft tot de Spaanse banken. Het land is echter zo groot dat de bodem van het noodfonds snel in zicht zou komen en het is bovendien al duidelijk dat, na Spanje, Italië de volgende zwakste schakel is. Daarom is de hoop nu vooral gevestigd op meer fundamentele maatregelen waarbij de eurozone gezamenlijk de schuldenlast gaat dragen, zoals een begrotingsunie, Eurobonds, of tenminste een bankenunie. Aangezien de tijd steeds meer gaat dringen is het van belang dat tijdens de Eurotop van 28-29 juni voortgang wordt geboekt in deze richting.