Daarnaast hopen heel wat beleggers op een volgende fase van quantative easing. De vraag is echter of dat er effectief gaat komen.

Afname van de inflatiedruk geeft de FED opnieuw meer armslag

Vincent Reinhart, chief U.S. economist bij Morgan Stanley, merkt op dat een nieuwe ronde van monetaire verruiming de balans van de Amerikaanse centrale bank nog verder zou verlengen.

Er is sprake van een verruiming met nogmaals 1000 miljard dollar, waardoor de lengte van de balans van de FED 3900 miljard dollar zou bedragen. Het valt niet uit te sluiten dat de beslissing op verzet van het Congres gaat stuiten.

Volgens Reinhart zijn de economen van de FED echter tot de conclusie gekomen dat het niet meer functioneren van de markt voor woonkredieten de economische groei afremt. Gisterenavond kondigde de FED echter aan het poeder voorlopig droog te houden, het kan alleszins nog een lange tijd duren alvorens QE3 er komt.

Verzekeringen voor obligaties lopen op

De diverse iTraxx indices, die weergeven hoe duur het is om obligaties te verzekeren tegen faillissement, lopen volgens Theodoor Gilissen Bankiers de afgelopen weken op. De Crossover Index (BBB/BB) staat momenteel op 686 basispunten.

Het meest recente laagste punt was op 19 maart toen de index op 502 basispunten stond. Hetzelfde beeld is te zien op de markten voor obligaties van opkomende markten. De risico-opslag, gemeten volgens de JP Morgan Global Emerging Markets Index, is vorige week weliswaar iets gedaald, maar laat ook al enkele weken een stijgende trend zien.

Daarnaast hopen heel wat beleggers op een volgende fase van quantative easing. De vraag is echter of dat er effectief gaat komen. Afname van de inflatiedruk geeft de FED opnieuw meer armslag Vincent Reinhart, chief U.S. economist bij Morgan Stanley, merkt op dat een nieuwe ronde van monetaire verruiming de balans van de Amerikaanse centrale bank nog verder zou verlengen. Er is sprake van een verruiming met nogmaals 1000 miljard dollar, waardoor de lengte van de balans van de FED 3900 miljard dollar zou bedragen. Het valt niet uit te sluiten dat de beslissing op verzet van het Congres gaat stuiten. Volgens Reinhart zijn de economen van de FED echter tot de conclusie gekomen dat het niet meer functioneren van de markt voor woonkredieten de economische groei afremt. Gisterenavond kondigde de FED echter aan het poeder voorlopig droog te houden, het kan alleszins nog een lange tijd duren alvorens QE3 er komt. Verzekeringen voor obligaties lopen op De diverse iTraxx indices, die weergeven hoe duur het is om obligaties te verzekeren tegen faillissement, lopen volgens Theodoor Gilissen Bankiers de afgelopen weken op. De Crossover Index (BBB/BB) staat momenteel op 686 basispunten. Het meest recente laagste punt was op 19 maart toen de index op 502 basispunten stond. Hetzelfde beeld is te zien op de markten voor obligaties van opkomende markten. De risico-opslag, gemeten volgens de JP Morgan Global Emerging Markets Index, is vorige week weliswaar iets gedaald, maar laat ook al enkele weken een stijgende trend zien.