Wachten op Draghi

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beleggers weten dat de beursweek eigenlijk pas donderdagkort na de middag begint met de nieuwe maatregelen die Mario Draghi namens de Europese Centrale Bank (ECB) zal aankondigen om de economische groei in de eurozone te stimuleren en deflatie te vermijden.

Tot nog toe waren aandelenbeleggers nog niet echt hoopvol gestemd. Vandaag was het beter en mikken een aantal beleggers op het verhogen van het bedrag van het maandelijks opkoopprogramma van obligaties van 60 naar bijvoorbeeld 70 of 75 miljard euro. Afwachten op hun verwachtingen worden ingelost.

De resultaten van Inditex (+1,8%), de Spaanse holding van de familie Ortega boven vooral de kledingketen Zara, voldeden aan de marktverwachtingen. Omzet en winst lagen perfect in lijn met de analistenconsensus, wat inhoudt dat met 15,4 procent de groep de sterkste omzetgroei in drie jaar wist te realiseren, geholpen daarbij door de zwakkere euro. Opmerkelijk is dat de bedrijfsleiding aankondigt de komende jaren minder sterk te willen groeien via meer winkeloppervlakte (groei van 8 à 10% naar 6 à 8%), maar meer online. Het afgelopen boekjaar steeg de onlineverkoop ook al met 15 procent.

Een record vormden de jaarresultaten van E.ON (-2,7%). Maar eentje waar bedrijfsleiders, personeel en aandeelhouders niet trots op zijn. Het grootste Duitse nutsbedrijf boekte een recordverlies van 7 miljard euro, bovendien hoger dan de gemiddelde analistenverwachting. Het derde nettoverlies in vijf jaar sinds de ramp in Fukushima en de Duitse ‘Energiewende’ die daarop volgde. E.ON schreef vorig jaar 8,8 miljard euro af op steenkool- en gasgedreven centrales. De omzet lag wel iets boven de verwachtingen en in tegenstelling tot RWE zal E.ON toch nog een halve euro dividend per aandeel uitkeren, evenveel als in het vorige boekjaar.

Boskalis (-16,2%) zat twee dagen geleden al in het marktoverzicht met overnamenieuws. Toen was de marktreactie eerder lauw. Vandaag is die wel bijzonder heftig, want het aandeel kende het grootste dagverlies in bijna drie jaar na de aankondiging van zwakker dan verwachte jaarcijfers 2015. De jaaromzet lag nog boven de analistenconsensus, maar de winst en vooral het orderboek stelden teleur. Door het minder goed gevulde orderboek (van 3,3 miljard euro eind 2014 naar 2,5 miljard eind vorig jaar) toont het management zich erg voorzichtig voor dit jaar, wordt de vloot gerationaliseerd en komt er een nieuw kostenreductieprogramma.

Een van de uitblinkers op Euronext Brussel was Deceuninck (+2,0%). Aanleiding is het bericht dat referentieaandeelhouder en CEO ad-interim Francis van Eeckhout van de koersdaling na minder dan verwachte jaarcijfers en het onverwacht opstappen van topman (CEO) Tom Debusschere heeft gebruikt gemaakt om voor iets meer dan 1 miljoen euro aandelen bij te kopen (500.000 aandelen tegen 2,17 euro).

De koers van Kinepolis (-3,2%) had dan weer te lijden onder het bericht dat om de overname van Utopolis in België door de mededingingsautoriteiten goedgekeurd te krijgen, meer toegevingen moeten gedaan worden dan enkel maar de zalen in Lommel en Aarschot af te stoten. Mogelijk blijft alleen maar Mechelen over en moet ook Turnhout afgestoten worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content