De waarschuwing van de Italiaanse premier Monti dat Spanje het volgende probleemgeval kan worden, maakt voorlopig weinig indruk.

De futures geven een 20 punten hogere opening voor de Footsie 100 aan, in het geval van de CAC in Parijs en de DAX in Frankfurt zou er sprake zijn van winsten van respectievelijk 37 en 21 punten.

De Europese beurzen maakten vorige week de grootste daling mee sinds 1 januari van dit jaar. De Stoxx Europe 600 Index ging 2,50% lager, maar noteert berekend vanaf het begin van dit jaar toch nog steeds 8,60% hoger. De gemiddelde verhandelde volumes lagen anderzijds op weekbasis 12% lager, wat aangeeft dat de beleggers voor een afwachtende houding kiezen. Onder andere Volkswagen en BMW kregen rake klappen.

Rentes maken vreemde sprongen

Vorige week zagen we een plotselinge stijging van de rentes in Europa en de VS als gevolg van meevallende cijfers en positieve uitlatingen van Fed voorzitter Bernanke. Sinds afgelopen woensdag staan de rentes weer fors lager na teleurstellende macrocijfers uit Europa.

Spaanse rente weer boven 5,50%

De Duitse 10-jaars rente steeg aanvankelijk tot 2,08% maar is sinds afgelopen woensdag weer gedaald naar 1,87%. Deze rentedaling gaat gepaard met oplopende risico-opslagen op de 10-jaars rentes in de andere Europese landen.

Door toegenomen zorgen over Spanje stond de Spaanse 10-jaars rente deze week voor het eerst sinds begin januari weer boven de 5,5%.

Mario Monti waarschuwt

Deze ontwikkelingen leidden ook tot oplopende creditspreads in Europa. Nu de grote onzekerheden met betrekking tot Griekenland weggenomen zijn richten beleggers zich weer op de toekomst.

De (economische) vooruitzichten voor Europa zijn niet positief en verschillende landen moeten nog maatregelen nemen om hun begrotingen op orde te brengen.

De Italiaanse premier Mario Monti waarschuwde zaterdag voor een opnieuw opflakkeren van de Europese schuldencrisis, met ditmaal Spanje in focus.

De waarschuwing van de Italiaanse premier Monti dat Spanje het volgende probleemgeval kan worden, maakt voorlopig weinig indruk. De futures geven een 20 punten hogere opening voor de Footsie 100 aan, in het geval van de CAC in Parijs en de DAX in Frankfurt zou er sprake zijn van winsten van respectievelijk 37 en 21 punten. De Europese beurzen maakten vorige week de grootste daling mee sinds 1 januari van dit jaar. De Stoxx Europe 600 Index ging 2,50% lager, maar noteert berekend vanaf het begin van dit jaar toch nog steeds 8,60% hoger. De gemiddelde verhandelde volumes lagen anderzijds op weekbasis 12% lager, wat aangeeft dat de beleggers voor een afwachtende houding kiezen. Onder andere Volkswagen en BMW kregen rake klappen. Rentes maken vreemde sprongen Vorige week zagen we een plotselinge stijging van de rentes in Europa en de VS als gevolg van meevallende cijfers en positieve uitlatingen van Fed voorzitter Bernanke. Sinds afgelopen woensdag staan de rentes weer fors lager na teleurstellende macrocijfers uit Europa.Spaanse rente weer boven 5,50% De Duitse 10-jaars rente steeg aanvankelijk tot 2,08% maar is sinds afgelopen woensdag weer gedaald naar 1,87%. Deze rentedaling gaat gepaard met oplopende risico-opslagen op de 10-jaars rentes in de andere Europese landen. Door toegenomen zorgen over Spanje stond de Spaanse 10-jaars rente deze week voor het eerst sinds begin januari weer boven de 5,5%. Mario Monti waarschuwt Deze ontwikkelingen leidden ook tot oplopende creditspreads in Europa. Nu de grote onzekerheden met betrekking tot Griekenland weggenomen zijn richten beleggers zich weer op de toekomst. De (economische) vooruitzichten voor Europa zijn niet positief en verschillende landen moeten nog maatregelen nemen om hun begrotingen op orde te brengen. De Italiaanse premier Mario Monti waarschuwde zaterdag voor een opnieuw opflakkeren van de Europese schuldencrisis, met ditmaal Spanje in focus.