De huidige paniekzaaierij van het IMF omtrent het risico van een nieuwe wereldwijde vastgoedzeepbel is echter voorbarig, zelfs al zijn de prijzen in enkele specifieke markten aan de hoge kant.

In deze omstandigheden lijkt een forse stijging van de langetermijnrente onwaarschijnlijk, hoewel het renteverschil tussen de VS en Europa door de divergente monetaire politiek waarschijnlijk verder zal toenemen.

Een mogelijke stijging van de olieprijzen ten gevolge van oplaaiende conflicten in het Midden-Oosten zullen de lange rente niet hoger duwen.

"Dit moet als een deflatoire kracht gezien worden: het zou het beschikbaar inkomen en de consumptie in het Westen doen afnemen, terwijl de Westerse bedrijven niet de "pricing power" hebben om de hogere kosten door te rekenen," aldus Peter Vanden Houte.

De huidige paniekzaaierij van het IMF omtrent het risico van een nieuwe wereldwijde vastgoedzeepbel is echter voorbarig, zelfs al zijn de prijzen in enkele specifieke markten aan de hoge kant. In deze omstandigheden lijkt een forse stijging van de langetermijnrente onwaarschijnlijk, hoewel het renteverschil tussen de VS en Europa door de divergente monetaire politiek waarschijnlijk verder zal toenemen. Een mogelijke stijging van de olieprijzen ten gevolge van oplaaiende conflicten in het Midden-Oosten zullen de lange rente niet hoger duwen. "Dit moet als een deflatoire kracht gezien worden: het zou het beschikbaar inkomen en de consumptie in het Westen doen afnemen, terwijl de Westerse bedrijven niet de "pricing power" hebben om de hogere kosten door te rekenen," aldus Peter Vanden Houte.