Verstandig sparen en beleggen doe je door je geld te spreiden over verschillende activa, regio's en sectoren. Maar ook een diversificatie over meerdere munten kan schommelingen in je portefeuille opvangen. Bovendien bieden sommige vreemde deviezen je een hogere rente dan de euro.

Voor een gereglementeerd spaarboekje in euro geldt een fiscale vrijstelling van de eerste schijf van 1880 euro interesten (per persoon). Bij een termijnrekening is dat niet zo: je betaalt 25 procent roerende voorheffing vanaf de eerst cent interesten. Dat is zowel het geval voor termijnrekeningen in euro als in eender welke andere munt.

De depositobescherming

Je rekeningen in euro vallen sowieso onder het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat bij een eventueel faillissement van je bank het gezamenlijke kapitaal op je zichtrekeningen, spaarrekeningen en termijnrekeningen beschermd is tot een bedrag van 100.000 euro. Deze bescherming geldt per persoon en per bank.

Het depositogarantiestelsel is ook van toepassing op rekeningen die je aanhoudt in andere munten die deel uitmaken van de Europese Economische Ruimte. Dat betekent dat ook je termijnrekening in bijvoorbeeld Britse ponden of Zweedse kronen beschermd is. Een dollarrekening valt hier echter buiten.

Denk aan de kosten

Een rekening openen in een vreemde munt betekent wel dat je euro's moeten omgezet worden. Voor die wisseloperatie worden kosten aangerekend. Weet dat zo'n rekening ook nuttig kan zijn om tijdelijk vreemde deviezen - in afwachting van een herbelegging - te parkeren. Zo vermijd je mogelijk dubbele wisselkoerskosten. (RVE)

Verstandig sparen en beleggen doe je door je geld te spreiden over verschillende activa, regio's en sectoren. Maar ook een diversificatie over meerdere munten kan schommelingen in je portefeuille opvangen. Bovendien bieden sommige vreemde deviezen je een hogere rente dan de euro. Voor een gereglementeerd spaarboekje in euro geldt een fiscale vrijstelling van de eerste schijf van 1880 euro interesten (per persoon). Bij een termijnrekening is dat niet zo: je betaalt 25 procent roerende voorheffing vanaf de eerst cent interesten. Dat is zowel het geval voor termijnrekeningen in euro als in eender welke andere munt. Je rekeningen in euro vallen sowieso onder het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat bij een eventueel faillissement van je bank het gezamenlijke kapitaal op je zichtrekeningen, spaarrekeningen en termijnrekeningen beschermd is tot een bedrag van 100.000 euro. Deze bescherming geldt per persoon en per bank. Het depositogarantiestelsel is ook van toepassing op rekeningen die je aanhoudt in andere munten die deel uitmaken van de Europese Economische Ruimte. Dat betekent dat ook je termijnrekening in bijvoorbeeld Britse ponden of Zweedse kronen beschermd is. Een dollarrekening valt hier echter buiten. Een rekening openen in een vreemde munt betekent wel dat je euro's moeten omgezet worden. Voor die wisseloperatie worden kosten aangerekend. Weet dat zo'n rekening ook nuttig kan zijn om tijdelijk vreemde deviezen - in afwachting van een herbelegging - te parkeren. Zo vermijd je mogelijk dubbele wisselkoerskosten. (RVE)