Alles wijst er op dat we weer een moeilijke week tegemoet mogen zien. Op het vlak van bedrijfsresultaten valt er vandaag in ieder geval weinig of niet te melden.

Waarom zijn de koersen vorige week gestegen?

Alsof er niets meer aan de hand is, hebben de internationale aandelenmarkten de afgelopen week alle zorgen weer van zich afgeschud.

Na sterke dalingen in de laatste week van mei veerden de meeste markten in het begin van de week geleidelijk op en maakten ze op woensdag zelfs een forse tussensprint.

Een duidelijke aanleiding was er volgens ABN Amro niet eens voor, of het zou moeten zijn dat de koersen te ver naar beneden waren doorgeschoten.

De tussensprint op woensdag kon dan wellicht nog worden verklaard uit hoop, dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken (de Fed) de geldkraan nog eens een keer openzet.

Een opmerking hierover, door de Fed-gouverneur van Atlanta, werd een dag later overigens al weer de kop ingedrukt door

Fed-voorzitter Bernanke.

Verder bleef Europa in het brandpunt van de belangstelling staan met nieuwe plannen van president Van Rompuy om de eurozone te versterken, voortgaande problemen bij Spaanse banken en opmerkingen van bondskanselier Merkel over de wenselijkheid van een Europese politieke unie.

Voorts wist de Spaanse overheid - ondanks een verlaging van de kredietstatus - met redelijk succes een tienjarige lening te plaatsen.

Het macro-economische nieuws was de afgelopen week gemengd van karakter, met goed nieuws uit China - dat de rente voor het eerst sinds 2008 verlaagde - en uit de Verenigde Staten.

Uit Europa kwamen daarentegen opnieuw signalen die wezen op voortgaande economische zwakte. Desondanks veerde ook de euro, gelijk met de aandelenmarkten, weer op tegenover de Amerikaanse dollar.

Alles wijst er op dat we weer een moeilijke week tegemoet mogen zien. Op het vlak van bedrijfsresultaten valt er vandaag in ieder geval weinig of niet te melden. Waarom zijn de koersen vorige week gestegen? Alsof er niets meer aan de hand is, hebben de internationale aandelenmarkten de afgelopen week alle zorgen weer van zich afgeschud. Na sterke dalingen in de laatste week van mei veerden de meeste markten in het begin van de week geleidelijk op en maakten ze op woensdag zelfs een forse tussensprint. Een duidelijke aanleiding was er volgens ABN Amro niet eens voor, of het zou moeten zijn dat de koersen te ver naar beneden waren doorgeschoten. De tussensprint op woensdag kon dan wellicht nog worden verklaard uit hoop, dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken (de Fed) de geldkraan nog eens een keer openzet. Een opmerking hierover, door de Fed-gouverneur van Atlanta, werd een dag later overigens al weer de kop ingedrukt door Fed-voorzitter Bernanke. Verder bleef Europa in het brandpunt van de belangstelling staan met nieuwe plannen van president Van Rompuy om de eurozone te versterken, voortgaande problemen bij Spaanse banken en opmerkingen van bondskanselier Merkel over de wenselijkheid van een Europese politieke unie. Voorts wist de Spaanse overheid - ondanks een verlaging van de kredietstatus - met redelijk succes een tienjarige lening te plaatsen. Het macro-economische nieuws was de afgelopen week gemengd van karakter, met goed nieuws uit China - dat de rente voor het eerst sinds 2008 verlaagde - en uit de Verenigde Staten. Uit Europa kwamen daarentegen opnieuw signalen die wezen op voortgaande economische zwakte. Desondanks veerde ook de euro, gelijk met de aandelenmarkten, weer op tegenover de Amerikaanse dollar.