Waarom steenkool nog niet afgeschreven is

© Thinkstock

Ondanks het negatieve sentiment mag de steenkoolindustrie nog niet worden begraven.

De prijzen van zowel thermal coal (steenkool voor elektriciteitsproductie) als coking coal (steenkool voor staal) zijn in 2014 teruggevallen naar meerjaarse dieptepunten.

Thermal coal was in vijf jaar niet meer zo goedkoop. Dit heeft enerzijds te maken met de concurrentie van aardgas en anderzijds met overproductie. De steeds strengere wordende regels rond de uitstoot van broeikasgassen speelt steenkool als vervuilende brandstof zeker niet in de kaart. Daarnaast verlopen de capaciteitsreducties aan de aanbodzijde trager dan verwacht.

De prijs van coking coal bevindt zich zelfs op het laagste niveau in zeven jaar. Ook hier ligt de oorzaak zowel aan de vraag- als de aanbodzijde. Vooral Australië kan dankzij de lage ontginningskost de productie blijven opvoeren.

Tegelijk is de invoer van China, dat instaat voor 60 procent van de mondiale consumptie, de voorbije kwartalen sterk afgenomen. Dit heeft te maken met de tragere groei van de staalindustrie.

Niettemin staat steenkool volgens BP nog steeds in voor 30 procent van de globale energiemix. Dit is bijna even veel als ruwe olie en meer dan aardgas en alternatieve energiebronnen.

Populair in de emerging markets

Steenkool blijft een goedkope en betrouwbare energiebron die vooral in de emerging markets, waar de energiebehoefte het sterkst groeit, steeds populairder wordt. Zo zal India de komende vijf jaar het steenkoolverbruik verdubbelen naar meer dan 1 miljard ton. Aan de aanbodzijde wordt verwacht dat de capaciteitsreducties in 2015 wel een impact zullen hebben.

Wie op een herstel van de steenkoolindustrie wil inspelen, kan dit via aandelen van individuele bedrijven die als producent of toeleverancier in de sector actief zijn. Het is ook mogelijk om op een gespreide manier te investeren via een tracker.

Dit kan bijvoorbeeld via de Market Vectors Coal ETF van uitgever Van Eck Global. Deze schaduwt de evolutie van een onderliggende index die is samengesteld uit 33 aandelen van bedrijven die direct of indirect in de steenkoolsector actief zijn.

De index bevat zowel aandelen uit Noord-Amerika, China, Australië en Indonesië. De waarderingen zijn in elk geval niet hoog want cijfers van Bloomberg Intelligence laten zien dat de grootste steenkoolbedrijven aan gemiddeld 1 keer de boekwaarde en 0,9 keer de omzet noteren. (KL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content