De kernramp van maart 2011 in het Japanse Fukushima bracht een zware klap toe aan de uraniumindustrie. Een pond uranium dat dient als brandstof voor kerncentrales kostte in de zomer van 2007 nog 139 dollar. Voor het nucleaire incident was die prijs al teruggevallen naar ongeveer 75 dollar.

De zwaarste klap kwam er pas nadien, toen Japan alle kerncentrales sloot, Duitsland over een volledige kernuitstap besliste en veel andere landen hun nucleaire plannen voor onbepaalde tijd uitstelden.

Ineens waren de brandstofvoorraden van veel kerncentrales overbodig, wat voor een overaanbod zorgde. In juni van dit jaar kostte een pond uranium nog amper 28 dollar, het laagste peil sinds 2005.

Herstel

Intussen is de prijs terug geklommen naar 42 dollar. Directe aanleiding was de beslissing van de Japanse autoriteiten om de heropstart van de Sendai kerncentrale goed te keuren. Uitbater Kyushu Electric Power mag de twee reactoren terug opstarten.

Verwacht wordt dat er de komende maanden nog meer goedkeuringen zullen volgen. Japan kamp sinds 2011 met een groeiend begrotingstekort, onder meer als gevolg van de gestegen kosten voor de invoer van vloeibaar aardgas (LNG) en steenkool.

Ruim 3,5 jaar na de ramp is het overaanbod bijna weggewerkt en de World Nuclear Association verwacht voor de komende jaren zelfs tekorten omdat de producenten de voorbije jaren nauwelijks investeerden in extra capaciteit.

Hoe in uranium beleggen

Er zijn verschillende manieren om in te spelen op een stijging van de uraniumprijs. Het Canadese Cameco is een van de weinige gevestigde spelers in de sector die nog steeds operationeel winstgevend is.

Dit dankt het bedrijf aan de lage productiekosten en de verkoop via langetermijncontracten waardoor de gemiddelde prijs die het ontvangt een stuk hoger ligt dan de spot price.

Een alternatief voor Cameco is Uranium Participation Corp, dat in fysiek uranium investeert. De investering spreiden over verschillende aandelen uit de uraniumsector kan ook via de Global X Uranium ETF (tickersymbool URA op de NYSE).

De kernramp van maart 2011 in het Japanse Fukushima bracht een zware klap toe aan de uraniumindustrie. Een pond uranium dat dient als brandstof voor kerncentrales kostte in de zomer van 2007 nog 139 dollar. Voor het nucleaire incident was die prijs al teruggevallen naar ongeveer 75 dollar.De zwaarste klap kwam er pas nadien, toen Japan alle kerncentrales sloot, Duitsland over een volledige kernuitstap besliste en veel andere landen hun nucleaire plannen voor onbepaalde tijd uitstelden. Ineens waren de brandstofvoorraden van veel kerncentrales overbodig, wat voor een overaanbod zorgde. In juni van dit jaar kostte een pond uranium nog amper 28 dollar, het laagste peil sinds 2005.Verwacht wordt dat er de komende maanden nog meer goedkeuringen zullen volgen. Japan kamp sinds 2011 met een groeiend begrotingstekort, onder meer als gevolg van de gestegen kosten voor de invoer van vloeibaar aardgas (LNG) en steenkool. Ruim 3,5 jaar na de ramp is het overaanbod bijna weggewerkt en de World Nuclear Association verwacht voor de komende jaren zelfs tekorten omdat de producenten de voorbije jaren nauwelijks investeerden in extra capaciteit.Er zijn verschillende manieren om in te spelen op een stijging van de uraniumprijs. Het Canadese Cameco is een van de weinige gevestigde spelers in de sector die nog steeds operationeel winstgevend is. Dit dankt het bedrijf aan de lage productiekosten en de verkoop via langetermijncontracten waardoor de gemiddelde prijs die het ontvangt een stuk hoger ligt dan de spot price. Een alternatief voor Cameco is Uranium Participation Corp, dat in fysiek uranium investeert. De investering spreiden over verschillende aandelen uit de uraniumsector kan ook via de Global X Uranium ETF (tickersymbool URA op de NYSE).