Waarom koopt België zo veel Amerikaanse staatsobligaties?, zo luidt de vraag. De VS zijn wanhopig op zoek naar financiers voor hun alsmaar oplopende schulden. Die financiers moeten namelijk het systeem draaiende houden. De Amerikaanse centrale bank bouwt haar programma voor de aankoop van de eigen obligaties af, de BRIC's landen doen dat eveneens.

Maar er is een mysterieuze nieuwe koper opgedoken voor de Amerikaanse staatsobligaties die over wel zeer diepe zakken blijkt te beschikken. Inderdaad, België is nu de grootste koper van US Treasuries. Maar blijkbaar verschuilt zich iemand achter Euroclear om de Amerikaanse staatsobligaties zonder roerende voorheffing te kopen. Er zijn sterke aanwijzingen dat de Amerikaanse banken massaal de eigen staatsobligaties aan het opkopen zijn.

Waarom koopt België zo veel Amerikaanse staatsobligaties?, zo luidt de vraag. De VS zijn wanhopig op zoek naar financiers voor hun alsmaar oplopende schulden. Die financiers moeten namelijk het systeem draaiende houden. De Amerikaanse centrale bank bouwt haar programma voor de aankoop van de eigen obligaties af, de BRIC's landen doen dat eveneens. Maar er is een mysterieuze nieuwe koper opgedoken voor de Amerikaanse staatsobligaties die over wel zeer diepe zakken blijkt te beschikken. Inderdaad, België is nu de grootste koper van US Treasuries. Maar blijkbaar verschuilt zich iemand achter Euroclear om de Amerikaanse staatsobligaties zonder roerende voorheffing te kopen. Er zijn sterke aanwijzingen dat de Amerikaanse banken massaal de eigen staatsobligaties aan het opkopen zijn.