Met meer dan 80% (410 op 500) van de derde kwartaalresultaten binnen voor de S&P 500-index kunnen we een balans opmaken van het Amerikaanse resultatenseizoen.

Dat is een positieve balans en dat vinden we cruciaal. Het is meteen ook een belangrijke verklaringsfactor voor het razendsnelle herstel naar een nieuwe top, na de inzinking in de eerste helft van oktober.

reuters
© reuters

De ontwikkeling van de bedrijfswinsten was vorig jaar dé ontgoochelende factor op Wall Street. Voor de brede S&P 500-index bleef de winstgroei in 2013 rond 6% hangen (108,3 dollar per aandeel) tegenover 9 à 10% verwacht.

Desondanks steeg de S&P500-index met 25% of vier keer zoveel.

Dat dreef de waardering naar boven, wat natuurlijk niet zo gezond is. Want die hoge waardering van Amerikaanse aandelen kon enkel standhouden bij de gratie van een historische lage rente is.

Winstgroei

De Amerikaanse aandelen hadden dus een versnelling van de winstgroei dit jaar nodig. En die versnelling zijn we ook aan het krijgen. Op 3 januari bedroeg de analistenconsensus voor de S&P500-index een winst per aandeel van 119,2 USD of een toename met 10% ten opzichte van 2013. Na een sterk derde kwartaal waarin liefst 81% van de S&P500-bedrijven (het hoogst cijfer in vier jaar) die al hebben gerapporteerd de verwachtingen hebben overtroffen, staat die analistenconsensus nu zelfs op 120,4 USD (+11,1% tegenover vorig jaar).

De Amerikaanse topbedrijven presteren dus beter dan verwacht en de S&P500-index (+9,9%) stijgt in lijn met de bedrijfswinsten zodat de waarderingen niet verder oplopen. Zolang die evolutie duurt én de rente niet aan een opmars begint, mogen we ervan uitgaan dat de Amerikaanse beurs weliswaar nog tussentijdse correcties, maar geen crash zal doormaken.

Europa en Azië achterop

EPA
© EPA

Europa en Azië blijven dit jaar duidelijk achter. Zelfs reuzen als Nestlé, die absoluut niet de gewoonte hebben om met teleurstellende resultaten op de proppen te komen, hebben het voor het derde kwartaal duidelijk wel gedaan. En ze waren helaas bovendien helemaal niet alleen.

In de Stoxx600-index (600 grootste Europese bedrijven) hebben tot nog toe slechts 58% van de ondernemingen beter dan vooropgestelde kwartaalcijfers gepubliceerd.

Nog erger is het gesteld bij de Aziatische bedrijven. Daar zien we een percentage van amper 52% beter dan verwachte resultaten. Dat verklaart ook waarom de Europese en Aziatische markten achtergebleven zijn op de VS dit jaar. Dat betekent echter ook het meeste herstelpotentieel voor volgend jaar. (DR)

Met meer dan 80% (410 op 500) van de derde kwartaalresultaten binnen voor de S&P 500-index kunnen we een balans opmaken van het Amerikaanse resultatenseizoen. Dat is een positieve balans en dat vinden we cruciaal. Het is meteen ook een belangrijke verklaringsfactor voor het razendsnelle herstel naar een nieuwe top, na de inzinking in de eerste helft van oktober.Desondanks steeg de S&P500-index met 25% of vier keer zoveel.Dat dreef de waardering naar boven, wat natuurlijk niet zo gezond is. Want die hoge waardering van Amerikaanse aandelen kon enkel standhouden bij de gratie van een historische lage rente is.De Amerikaanse aandelen hadden dus een versnelling van de winstgroei dit jaar nodig. En die versnelling zijn we ook aan het krijgen. Op 3 januari bedroeg de analistenconsensus voor de S&P500-index een winst per aandeel van 119,2 USD of een toename met 10% ten opzichte van 2013. Na een sterk derde kwartaal waarin liefst 81% van de S&P500-bedrijven (het hoogst cijfer in vier jaar) die al hebben gerapporteerd de verwachtingen hebben overtroffen, staat die analistenconsensus nu zelfs op 120,4 USD (+11,1% tegenover vorig jaar). De Amerikaanse topbedrijven presteren dus beter dan verwacht en de S&P500-index (+9,9%) stijgt in lijn met de bedrijfswinsten zodat de waarderingen niet verder oplopen. Zolang die evolutie duurt én de rente niet aan een opmars begint, mogen we ervan uitgaan dat de Amerikaanse beurs weliswaar nog tussentijdse correcties, maar geen crash zal doormaken. In de Stoxx600-index (600 grootste Europese bedrijven) hebben tot nog toe slechts 58% van de ondernemingen beter dan vooropgestelde kwartaalcijfers gepubliceerd.Nog erger is het gesteld bij de Aziatische bedrijven. Daar zien we een percentage van amper 52% beter dan verwachte resultaten. Dat verklaart ook waarom de Europese en Aziatische markten achtergebleven zijn op de VS dit jaar. Dat betekent echter ook het meeste herstelpotentieel voor volgend jaar. (DR)