Na vijf jaar financiële crisis, lijkt een zekere moedeloosheid zich van de meeste voorspellers meester te hebben gemaakt en wordt de lijn van zwakke tot negatieve groei voor de volgende jaren bijna automatisch doorgetrokken.

Het zal inderdaad nog vele jaren duren vooraleer de schuldencrisis helemaal verteerd is. Toch wordt 2013 geen catastrofaal jaar en zou meer risico nemen wel eens beloond kunnen worden. 2013 wordt geen catastrofaal jaar, er worden zelfs positieve verrassingen verwacht.

De financiële markten staren terecht in de Amerikaanse budgettaire afgrond, die de korte-termijnperspectieven grondig zou kunnen verstoren.

"Maar dat mag niet de aandacht wegnemen van het feit dat de Amerikaanse economie het onderliggend een stuk beter doet," zegt Peter Vanden Houte, Chief Economist van ING België.

De vastgoedsector lijkt er weer bovenop te komen. Bovendien krijgt de Amerikaanse consument steeds meer vertrouwen, nu de perspectieven op de arbeidsmarkt fors verbeterd zijn.

Last, but not least was er in de VS de voorbije jaren sprake van een ware energieboom wat de investeringen in de verwerkende nijverheid flink zal doen toenemen. Zelfs al blijft de Amerikaanse groei in 2012 rond de 2% schommelen, is het duidelijk dat de trend opwaarts is.

Na vijf jaar financiële crisis, lijkt een zekere moedeloosheid zich van de meeste voorspellers meester te hebben gemaakt en wordt de lijn van zwakke tot negatieve groei voor de volgende jaren bijna automatisch doorgetrokken. Het zal inderdaad nog vele jaren duren vooraleer de schuldencrisis helemaal verteerd is. Toch wordt 2013 geen catastrofaal jaar en zou meer risico nemen wel eens beloond kunnen worden. 2013 wordt geen catastrofaal jaar, er worden zelfs positieve verrassingen verwacht. De financiële markten staren terecht in de Amerikaanse budgettaire afgrond, die de korte-termijnperspectieven grondig zou kunnen verstoren. "Maar dat mag niet de aandacht wegnemen van het feit dat de Amerikaanse economie het onderliggend een stuk beter doet," zegt Peter Vanden Houte, Chief Economist van ING België. De vastgoedsector lijkt er weer bovenop te komen. Bovendien krijgt de Amerikaanse consument steeds meer vertrouwen, nu de perspectieven op de arbeidsmarkt fors verbeterd zijn. Last, but not least was er in de VS de voorbije jaren sprake van een ware energieboom wat de investeringen in de verwerkende nijverheid flink zal doen toenemen. Zelfs al blijft de Amerikaanse groei in 2012 rond de 2% schommelen, is het duidelijk dat de trend opwaarts is.