De Smart Behavior Blog: doe niet langer domme dingen met je geld!

Confronterend, hilarisch maar zeker heel herkenbaar, schetsen we in deze wekelijkse blog de veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en tekenen we de oplossing voor je uit...

Waarom werken, sparen en beleggen we? Waar doen we het allemaal voor? Die "waarom"-vraag is ook bij beleggen heel belangrijk. Het lijkt me sterk dat je antwoord is: "om de BEL20 of de Dow Jones te verslaan."

Meer zinvol lijkt me een antwoord als: "om vermogen op te bouwen voor mijn pensioen." Of "omdat ik wil dat mijn kinderen kunnen studeren". En waarom niet "ik wil over een aantal jaren een reis rond de wereld maken". Dit zijn echte doelstellingen.

Al jaren worden wij als beleggers keer op keer verleid tot het klinkende "de markt verslaan". En natuurlijk helpen de succesverhalen van supergoede beleggingen en hoge rendementen van de buren, vrienden of nonkels ook niet echt!

Want "als hij of zij het heeft, kan en wil ik het ook" denken velen onder ons. Maar stel jezelf eens de vraag: hoeveel van je bekenden vertellen ook enthousiast over de missers die ze maken?

De markt kloppen is geen doel

Vind je het ECHT belangrijker om een specifieke beursindex te verslaan dan het realiseren van je doelstellingen en plannen en de dingen te kunnen doen die je ECHT belangrijk vindt?

We moeten beseffen dat onze eigen doelen veel belangrijker zijn dan het met onze beleggingen beter willen doen dan een bepaald rendementscijfer. Een beursindex kan helpen bij het meten van je resultaat, maar nogmaals: het is geen doel op zich!

Slechts weinigen kunnen het

Misschien denk je wel dat je de markt (inclusief je vrienden en bekenden) keer op keer kan verslaan. Maar iedere keer dat je denkt de markt te slim af te kunnen zijn, neem je nieuwe risico's. Juist dat gedrag raakt onze doelstellingen het meest.

Er zijn maar weinig mensen die het zichzelf kunnen veroorloven om deze fout te maken. Want op den duur kost het je misschien zelfs wel alles wat je belangrijk vindt. Ben je echt bereid om misschien wel alles op te geven voor de minimale kans (want het is namelijk hoogst onwaarschijnlijk) dat je steeds opnieuw weer de markt te slim af bent ?

Maak je realistische doelstellingen concreet door er een bedrag en ook bijhorend rendementspercentage op te plakken. Misschien wordt je wel aangenaam verrast door een veel lager realistisch rendement, met dus ook veel minder risico! Want waarom zou je veel risico willen lopen die horen bij meer risicovolle beleggingen, als je je doelstelling kan realiseren via beleggingen met lagere rendementen en met minder risico! (RvB)

Deze column is geschreven door Robert van Beek CFP® €FA, auteur en vertaler van 'The Behavior Gap, Stop doing dumb things with your money' van Carl Richards, columnist bij de New York Times. De sketches confronteren beleggers met hun gedrag en de manier waarop we communiceren over complexe financiële begrippen. Robert is sinds 1992 actief in de financiële wereld. Uw reacties zijn welkom op info@robertvanbeek.eu. Kijk ook op www.behaviorgap.eu voor meer informatie.

Waarom werken, sparen en beleggen we? Waar doen we het allemaal voor? Die "waarom"-vraag is ook bij beleggen heel belangrijk. Het lijkt me sterk dat je antwoord is: "om de BEL20 of de Dow Jones te verslaan." Meer zinvol lijkt me een antwoord als: "om vermogen op te bouwen voor mijn pensioen." Of "omdat ik wil dat mijn kinderen kunnen studeren". En waarom niet "ik wil over een aantal jaren een reis rond de wereld maken". Dit zijn echte doelstellingen.Al jaren worden wij als beleggers keer op keer verleid tot het klinkende "de markt verslaan". En natuurlijk helpen de succesverhalen van supergoede beleggingen en hoge rendementen van de buren, vrienden of nonkels ook niet echt! Want "als hij of zij het heeft, kan en wil ik het ook" denken velen onder ons. Maar stel jezelf eens de vraag: hoeveel van je bekenden vertellen ook enthousiast over de missers die ze maken?Vind je het ECHT belangrijker om een specifieke beursindex te verslaan dan het realiseren van je doelstellingen en plannen en de dingen te kunnen doen die je ECHT belangrijk vindt? We moeten beseffen dat onze eigen doelen veel belangrijker zijn dan het met onze beleggingen beter willen doen dan een bepaald rendementscijfer. Een beursindex kan helpen bij het meten van je resultaat, maar nogmaals: het is geen doel op zich! Misschien denk je wel dat je de markt (inclusief je vrienden en bekenden) keer op keer kan verslaan. Maar iedere keer dat je denkt de markt te slim af te kunnen zijn, neem je nieuwe risico's. Juist dat gedrag raakt onze doelstellingen het meest. Er zijn maar weinig mensen die het zichzelf kunnen veroorloven om deze fout te maken. Want op den duur kost het je misschien zelfs wel alles wat je belangrijk vindt. Ben je echt bereid om misschien wel alles op te geven voor de minimale kans (want het is namelijk hoogst onwaarschijnlijk) dat je steeds opnieuw weer de markt te slim af bent ?Maak je realistische doelstellingen concreet door er een bedrag en ook bijhorend rendementspercentage op te plakken. Misschien wordt je wel aangenaam verrast door een veel lager realistisch rendement, met dus ook veel minder risico! Want waarom zou je veel risico willen lopen die horen bij meer risicovolle beleggingen, als je je doelstelling kan realiseren via beleggingen met lagere rendementen en met minder risico! (RvB)