Vanaf het moment dat beleggers anticipeerden op een nieuwe ambtstermijn van de Japanse premier Abe is de Japanse yen 19% in waarde gedaald ten opzichte van de dollar, de Nikkei-index met 48% gestegen en het rendement op Japanse tienjaarsleningen met 33% gedaald.

In afwachting van een bijeenkomst van de Japanse centrale bank namen de stevige uitslagen tijdelijk pauze, maar de trend houdt volgens ABN Amro aan omdat centrale bankgouverneur Kuroda de verwachtingen heeft overtroffen en het tempo van de geldverruiming verder opvoerde.

In de wekelijkse macro-economische outlook heeft ABN Amro nieuwe voorspellingen afgegeven voor de dollar-yen koers.

De analisten van de bankn zien de Japanse nationale munt verzwakken ten opzichte van de greenback en eind dit jaar uitkomen op 100, tegen 110 een jaar later.

Het risico op een nog stevigere koersdaling is volop aanwezig vanwege het huidige sentiment ten opzichte van de Japanse munt en de hogere prikkel voor carry trade met de yen.

Het is cruciaal of de Japanse centrale bank de inflatie weet aan te jagen.

Er is geen rechtstreeks verband tussen groei in de geldvoorraad en geldontwaarding; het effect laat zich naar verwachting op lange termijn zien.

Op korte termijn is duidelijk geworden dat het effect van een verzwakte yen op de inflatie gekeken naar importprijzen beperkt is.

Het risico bestaat dus dat het inflatiedoel van 2% alleen maar kan worden bereikt met een nog zwakkere Japanse munt.

Vanaf het moment dat beleggers anticipeerden op een nieuwe ambtstermijn van de Japanse premier Abe is de Japanse yen 19% in waarde gedaald ten opzichte van de dollar, de Nikkei-index met 48% gestegen en het rendement op Japanse tienjaarsleningen met 33% gedaald. In afwachting van een bijeenkomst van de Japanse centrale bank namen de stevige uitslagen tijdelijk pauze, maar de trend houdt volgens ABN Amro aan omdat centrale bankgouverneur Kuroda de verwachtingen heeft overtroffen en het tempo van de geldverruiming verder opvoerde. In de wekelijkse macro-economische outlook heeft ABN Amro nieuwe voorspellingen afgegeven voor de dollar-yen koers. De analisten van de bankn zien de Japanse nationale munt verzwakken ten opzichte van de greenback en eind dit jaar uitkomen op 100, tegen 110 een jaar later. Het risico op een nog stevigere koersdaling is volop aanwezig vanwege het huidige sentiment ten opzichte van de Japanse munt en de hogere prikkel voor carry trade met de yen. Het is cruciaal of de Japanse centrale bank de inflatie weet aan te jagen. Er is geen rechtstreeks verband tussen groei in de geldvoorraad en geldontwaarding; het effect laat zich naar verwachting op lange termijn zien. Op korte termijn is duidelijk geworden dat het effect van een verzwakte yen op de inflatie gekeken naar importprijzen beperkt is. Het risico bestaat dus dat het inflatiedoel van 2% alleen maar kan worden bereikt met een nog zwakkere Japanse munt.