Het opmerkelijke daarbij is dat de westerlingen blijkbaar niet veel waarde meer hechten aan fysiek goud, ze geven blijkbaar de voorkeur aan papieren goud. Dat wil zeggen dat Amerikanen en Europeanen vooral goud in de vorm van derivaten kopen, waarbij in de VS vooral beleggingsfondsen (ETF's) die in goud beleggen bijzonder populair zijn.

Opvallend is eveneens dat de Europese centrale banken hun goudvoorraden hebben afgebouwd, terwijl die van China en Rusland hun goudvoorraden blijven uitbreiden. Vooral Zwitserland heeft zijn best gedaan, maar ook de Belgische en Nederlandse centrale banken hebben veel goud verkocht.

Het opmerkelijke daarbij is dat de westerlingen blijkbaar niet veel waarde meer hechten aan fysiek goud, ze geven blijkbaar de voorkeur aan papieren goud. Dat wil zeggen dat Amerikanen en Europeanen vooral goud in de vorm van derivaten kopen, waarbij in de VS vooral beleggingsfondsen (ETF's) die in goud beleggen bijzonder populair zijn. Opvallend is eveneens dat de Europese centrale banken hun goudvoorraden hebben afgebouwd, terwijl die van China en Rusland hun goudvoorraden blijven uitbreiden. Vooral Zwitserland heeft zijn best gedaan, maar ook de Belgische en Nederlandse centrale banken hebben veel goud verkocht.