Een bepaald product wordt als "heilig" gezien en wereldwijd storten beleggers zich erop.

Banken maken om beleggers ervan te laten profiteren ETF's (beleggingsfondsen die het specifieke product volgen) en dat zorgt voor een extra impuls. Echter als er even een kink in de kabel komt dan wil iedereen er tegelijkertijd uit. En dat zorgt voor enorme bewegingen.

Twee vragen zijn nu belangrijk. Komt er nog een herstel in de EM en waar gaat al het geld heen dat nu op de vlucht is? De eerste vraag is natuurlijk moeilijk te beantwoorden.

Paniek valt niet te sturen. Het ingrijpen van de centrale bank van Brazilië kan de eerste maatregel zijn om de markten tot rust te manen.

Over de richting waarin het geld gaat behoeft weinig twijfel te zijn: Europa. Europese aandelen zijn laag gewaardeerd en er komen steeds meer signalen dat de economie op gang gaat komen. Omdat geldstromen niet snel veranderen zullen deze argumenten de komende maanden nog wel vaker al verklaring worden opgevoerd.

Een bepaald product wordt als "heilig" gezien en wereldwijd storten beleggers zich erop. Banken maken om beleggers ervan te laten profiteren ETF's (beleggingsfondsen die het specifieke product volgen) en dat zorgt voor een extra impuls. Echter als er even een kink in de kabel komt dan wil iedereen er tegelijkertijd uit. En dat zorgt voor enorme bewegingen. Twee vragen zijn nu belangrijk. Komt er nog een herstel in de EM en waar gaat al het geld heen dat nu op de vlucht is? De eerste vraag is natuurlijk moeilijk te beantwoorden. Paniek valt niet te sturen. Het ingrijpen van de centrale bank van Brazilië kan de eerste maatregel zijn om de markten tot rust te manen. Over de richting waarin het geld gaat behoeft weinig twijfel te zijn: Europa. Europese aandelen zijn laag gewaardeerd en er komen steeds meer signalen dat de economie op gang gaat komen. Omdat geldstromen niet snel veranderen zullen deze argumenten de komende maanden nog wel vaker al verklaring worden opgevoerd.