De stijging van de VIX heeft uiteraard te maken met de vrees dat de Griekse kredietcrisis zich naar andere landen zal uitbreiden. De VStoxx Index bevond zich gisteren op het hoogste niveau in zeven jaar en stond dus hoger dan tijdens de piek van de kredietcrisis in 2008.

Justin Golden, strateeg bij Macro Risk Advisors LLC in New York, stelt vast dat de markt meer op zijn hoede is voor Europese dan voor Amerikaanse aandelen. De begrotingsproblemen in Griekenland zijn daar uiteraard niet vreemd aan.

Daardoor moet er een hogere premie worden betaald voor opties waarmee de beleggers zich kunnen indekken tegen een mogelijke koersdaling op de Europese beurzen.

De Stoxx Europe 600 Index was gisteren met 3,80% gedaald vanaf de piek die eerder dit jaar werd bereikt op 15 april. Tammo Greetfeld, senior equity strateeg bij UniCredit Markets & Investment Banking, is van mening dat de schuldencrisis kan uitmonden in een algemene vertrouwenscrisis. Hij verwacht niet dat het sentiment op de markt snel terug normaal zal worden.

De stijging van de VIX heeft uiteraard te maken met de vrees dat de Griekse kredietcrisis zich naar andere landen zal uitbreiden. De VStoxx Index bevond zich gisteren op het hoogste niveau in zeven jaar en stond dus hoger dan tijdens de piek van de kredietcrisis in 2008. Justin Golden, strateeg bij Macro Risk Advisors LLC in New York, stelt vast dat de markt meer op zijn hoede is voor Europese dan voor Amerikaanse aandelen. De begrotingsproblemen in Griekenland zijn daar uiteraard niet vreemd aan. Daardoor moet er een hogere premie worden betaald voor opties waarmee de beleggers zich kunnen indekken tegen een mogelijke koersdaling op de Europese beurzen. De Stoxx Europe 600 Index was gisteren met 3,80% gedaald vanaf de piek die eerder dit jaar werd bereikt op 15 april. Tammo Greetfeld, senior equity strateeg bij UniCredit Markets & Investment Banking, is van mening dat de schuldencrisis kan uitmonden in een algemene vertrouwenscrisis. Hij verwacht niet dat het sentiment op de markt snel terug normaal zal worden.