VS zitten met een nieuw probleem opgezadeld: universiteiten gaan failliet

Alsof het Witte Huis nog niet genoeg kopzorgen heeft, is er recent een nieuw probleem opgedoken. De helft van de universiteiten zal failliet gaan in de komende 15 jaar, tenzij er ingrijpende maatregelen getroffen worden. Maar de vraag is waar het geld zal gehaald kunnen worden om die maatregelen door te voeren.

De National Association of Independent Colleges and Universities waarschuwde eerder deze week dat een aantal universiteiten financieel onmogelijk het hoofd boven water zullen kunnen blijven houden. Er zijn verschillende factoren die de positie van het hoger onderwijs in de VS ondermijnen.

Op de eerste plaats is er het probleem van de explosie in de studentenkredieten, veel studenten zullen hun lening nooit kunnen terugbetalen. De kansen op een goedbetaalde job voor afgestudeerden worden bovendien steeds kleiner, terwijl de universiteiten zelf steeds meer concurrentie ondervinden van online programma’s. Harvard professor Clayton Christensen spreekt van een dodelijk spiraal die veel universiteiten de nek aan het toe pitsen is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content