Rex Tillerson

In dat verband is er de veelzeggende verklaring van Rex Tillerson, CEO van ExxonMobil, die stelt dat ongeveer 40% van de stijgng van de olieprijzen het gevolg is van speculatie.

Voor de Amerikaanse politiek is de maat vol, ze wil de oliespeculatie aan banden leggen. In de Verenigde Staten weerklinkt het gemor over de dure benzineprijzen steeds luider, zeker aan de vooravond van het resultatenseizoen. De dure benzine drijft zelfs de herverkiezing van president Obama in gevaar te brengen.

Bernie Sanders

In het kader van "The American Energy Initiative" eist de Amerikaanse senator Bernie Sanders maatregelen van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). 70 congresleden hebben een brief ondertekend die naar deze organisatie werd verstuurd. De CFTC controleert de handel op futures, waaronder dus ook oliefutures.

Van de CFTC wordt onder andere gevraagd om de speculatieve posities in olie streng te limiteren, waardoor overdreven prijsbewegingen op de markt in de mate van het mogelijke voorkomen worden. Bovendien zou de CFTC alles op alles moeten zetten om te garanderen dat de prijzen van zowel ruwe olie als gasoline wel degelijk de fundamentals van vraag en aanbod weerspiegelen.

In het verleden hebben pogingen om de speculatie in olie aan banden te leggen weinig of niets opgeleverd, het lijkt weinig waarschijnlijk dat het ditmaal het geval gaat zijn.

Rex Tillerson In dat verband is er de veelzeggende verklaring van Rex Tillerson, CEO van ExxonMobil, die stelt dat ongeveer 40% van de stijgng van de olieprijzen het gevolg is van speculatie. Voor de Amerikaanse politiek is de maat vol, ze wil de oliespeculatie aan banden leggen. In de Verenigde Staten weerklinkt het gemor over de dure benzineprijzen steeds luider, zeker aan de vooravond van het resultatenseizoen. De dure benzine drijft zelfs de herverkiezing van president Obama in gevaar te brengen. Bernie Sanders In het kader van "The American Energy Initiative" eist de Amerikaanse senator Bernie Sanders maatregelen van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). 70 congresleden hebben een brief ondertekend die naar deze organisatie werd verstuurd. De CFTC controleert de handel op futures, waaronder dus ook oliefutures. Van de CFTC wordt onder andere gevraagd om de speculatieve posities in olie streng te limiteren, waardoor overdreven prijsbewegingen op de markt in de mate van het mogelijke voorkomen worden. Bovendien zou de CFTC alles op alles moeten zetten om te garanderen dat de prijzen van zowel ruwe olie als gasoline wel degelijk de fundamentals van vraag en aanbod weerspiegelen. In het verleden hebben pogingen om de speculatie in olie aan banden te leggen weinig of niets opgeleverd, het lijkt weinig waarschijnlijk dat het ditmaal het geval gaat zijn.