Toen leidde de afwaardering juist tot een daling van de rente. Omdat de Amerikaanse staatsleningen als risicovoller werden bestempeld, verlaagden beleggers het risico van de portefeuille door aandelen en onroerend goed af te bouwen. In Europa heeft een belegger echter meer keuze.

Zo kan een belegger kiezen tussen Italiaanse leningen met een hoge rente en Duitse staatsobligaties met een lage rente.

Om het (tegenpartij)risico te verminderen kan een belegger de Italiaanse leningen verder verminderen en kiezen voor de Duitse leningen.

Dit betekent dat de rente van de Duitse leningen voorlopig nog op lage niveaus blijft.

Maandag daalden echter ook de renteniveaus van de meeste zwakkere landen, met uitzondering van Portugal.

De markten werden mede geholpen doordat bekend werd dat de ECB voor 3,8 mrd euro in één week aan obligaties opkocht.

Toen leidde de afwaardering juist tot een daling van de rente. Omdat de Amerikaanse staatsleningen als risicovoller werden bestempeld, verlaagden beleggers het risico van de portefeuille door aandelen en onroerend goed af te bouwen. In Europa heeft een belegger echter meer keuze. Zo kan een belegger kiezen tussen Italiaanse leningen met een hoge rente en Duitse staatsobligaties met een lage rente. Om het (tegenpartij)risico te verminderen kan een belegger de Italiaanse leningen verder verminderen en kiezen voor de Duitse leningen. Dit betekent dat de rente van de Duitse leningen voorlopig nog op lage niveaus blijft. Maandag daalden echter ook de renteniveaus van de meeste zwakkere landen, met uitzondering van Portugal. De markten werden mede geholpen doordat bekend werd dat de ECB voor 3,8 mrd euro in één week aan obligaties opkocht.