Het idee werd voor het eerst geopperd door financieminister Tim Geithner in de zomer van 2011, met de bedoeling een truucje te vinden om het begrotingsplafond te vermijden. Volgens de Amerikaanse wet mag de Treasury namelijk platina munten van eender welke waarde op de markt brengen.

De regering kan dus die munt laten slaan en ze vervolgens aan de Amerikaanse centrale bank overhandigen. Verschillende blogs, waaronder Cullen Roche's Pragmatic Capitalist promoten inmiddels het idee.

Het slaan van die platina munt kan in de komende weken nog actueler worden, want er komt een nieuw begrotingsplafond op de Amerikanen af.

Maar niet iedereen is even enthousiast over een platina munt met een waarde van 1.000 miljard dollar. Iemand vroeg zich meteen af waarom dan geen munt met een waarde van 10.000 of meteen maar 100.000 miljard dollar te slaan.

De fundamentele problemen van de Amerikaanse overheid raken zo niet opgelost. De discussie over het slaan van een peperdure munt wordt ongetwijfeld nog verder gezet.

Het idee werd voor het eerst geopperd door financieminister Tim Geithner in de zomer van 2011, met de bedoeling een truucje te vinden om het begrotingsplafond te vermijden. Volgens de Amerikaanse wet mag de Treasury namelijk platina munten van eender welke waarde op de markt brengen. De regering kan dus die munt laten slaan en ze vervolgens aan de Amerikaanse centrale bank overhandigen. Verschillende blogs, waaronder Cullen Roche's Pragmatic Capitalist promoten inmiddels het idee. Het slaan van die platina munt kan in de komende weken nog actueler worden, want er komt een nieuw begrotingsplafond op de Amerikanen af. Maar niet iedereen is even enthousiast over een platina munt met een waarde van 1.000 miljard dollar. Iemand vroeg zich meteen af waarom dan geen munt met een waarde van 10.000 of meteen maar 100.000 miljard dollar te slaan. De fundamentele problemen van de Amerikaanse overheid raken zo niet opgelost. De discussie over het slaan van een peperdure munt wordt ongetwijfeld nog verder gezet.