VS hebben in de afgelopen 20 jaar nog nooit zo veel olie boven gepompt

Op die oliemarkten heerste recent een afwachtende sfeer. Er zijn namelijk zoveel factoren die op de olieprijs inspelen dat het bijzonder moeilijk is om een betrouwbare prognose te maken betreffende de toekomstige evolutie van de olieprijs. Het kan zowel vriezen als dalen.

De grote factor van onzekerheid is natuurlijk het Midden-Oosten, waarbij niemand durft te voorspellen of het conflict tussen Israël en Iran daadwerkelijk uit de hand zal lopen.

Wanneer het inderdaad tot een open oorlog komt, zou de olieprijs makkelijk kunnen stijgen tot 200 of zelfs 300 dollar per vat.

VS produceren dit jaar 6,30 miljoen vaten olie per dag

Maar er is een andere factor waarmee rekening mee moet worden gehouden en dat is de groeiende hoeveelheid olie die de Verenigde Staten bovenpompen. In 2013 wordt de totale Amerikaanse olieproductie op 6,80 miljoen vaten geraamd, of het hoogste niveau sinds 1993.

De raming is afkomstig van het EIA. Dit jaar zouden de Verenigde Staten 6,30 miljoen vaten bovenpompen, een aantal dat sinds 1998 niet meer werd opgetekend.

De Amerikaanse olieproductie is de afgelopen jaren fors gestegen als gevolg van de exploitatie van de schalielagen, voorraden die tot voor kort vanwege de hoge kostprijs niet werden ontgind.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content