Abenomics, de politiek van monetaire verruiming zoals die nu wordt gevoerd door de Bank of Japan, maakt geen kans op slagen zolang de enorme schuldenberg niet wordt afgebouwd. Japan heeft echter een voorlopende functie voor de rest van de wereld, want Europa en de Verenigde Staten zijn dezelfde richting als Japan ingeslagen.

Het enige verschil tussen de Verenigde Staten en Japan is dat de Amerikaanse centrale bank al meteen is overgegaan tot het drukken van geld, terwijl Japan daar jarenlang op heeft gewacht. Europa is nog niet zo ver, maar zal vroeg of laat op zijn beurt gedwongen worden om geld beginnen te drukken.

Abenomics, de politiek van monetaire verruiming zoals die nu wordt gevoerd door de Bank of Japan, maakt geen kans op slagen zolang de enorme schuldenberg niet wordt afgebouwd. Japan heeft echter een voorlopende functie voor de rest van de wereld, want Europa en de Verenigde Staten zijn dezelfde richting als Japan ingeslagen. Het enige verschil tussen de Verenigde Staten en Japan is dat de Amerikaanse centrale bank al meteen is overgegaan tot het drukken van geld, terwijl Japan daar jarenlang op heeft gewacht. Europa is nog niet zo ver, maar zal vroeg of laat op zijn beurt gedwongen worden om geld beginnen te drukken.