Het Witte Huis investeerde 787 miljard dollar om een volgende Great Depression te vermijden. Hij redde of creëerde zo 2 miljoen jobs, maar de vraag luidt of deze berekening inderdaad klopt.

Charles Ortel, managing director van Newport Value Partners, is van mening van niet. Hij stelt vast dat de werkloosheidsgraad nog steeds hoger is dan voor de invoering van de Reinvestment and Recovery Act.

Een recente CBS News/New York Times poll wees uit dat maar 6% van de Amerikanen gelooft dat het stimuleringsprogramma daadwerkelijk jobs heeft opgeleverd.

De VS-economie is er nu slechter aan toe dan een jaar geleden, zo meent Ortel. We zijn weliswaar niet in een depressie gesukkeld, maar het is nog de vraag of dat het gevolg is van het stimuleringsprogramma dan wel van de redding van het banksysteem.

Ortel vreest de gevolgen van de grote overheidsuitgaven: een schuldenberg die de Amerikanen in de toekomst niet gaan kunnen terugbetalen. Dat zal leiden tot een algemene verarming, met een daling van de tewerkstellingsgraad.

Er is maar één manier waarop dat kan voorkomen worden en die klinkt erg vertrouwd in de oren: gaan besparen op de lonen van de overheidswerknemers en met dat geld de schulden afbetalen. Het is echter de vraag of die strategie gaat doorgevoerd kunnen worden.

Het Witte Huis investeerde 787 miljard dollar om een volgende Great Depression te vermijden. Hij redde of creëerde zo 2 miljoen jobs, maar de vraag luidt of deze berekening inderdaad klopt. Charles Ortel, managing director van Newport Value Partners, is van mening van niet. Hij stelt vast dat de werkloosheidsgraad nog steeds hoger is dan voor de invoering van de Reinvestment and Recovery Act. Een recente CBS News/New York Times poll wees uit dat maar 6% van de Amerikanen gelooft dat het stimuleringsprogramma daadwerkelijk jobs heeft opgeleverd. De VS-economie is er nu slechter aan toe dan een jaar geleden, zo meent Ortel. We zijn weliswaar niet in een depressie gesukkeld, maar het is nog de vraag of dat het gevolg is van het stimuleringsprogramma dan wel van de redding van het banksysteem. Ortel vreest de gevolgen van de grote overheidsuitgaven: een schuldenberg die de Amerikanen in de toekomst niet gaan kunnen terugbetalen. Dat zal leiden tot een algemene verarming, met een daling van de tewerkstellingsgraad. Er is maar één manier waarop dat kan voorkomen worden en die klinkt erg vertrouwd in de oren: gaan besparen op de lonen van de overheidswerknemers en met dat geld de schulden afbetalen. Het is echter de vraag of die strategie gaat doorgevoerd kunnen worden.