Maar intussen blijft de jobcreatie teleurstellen (in de privésector kwamen er vorige maand 67 000 banen bij). Hoopgevend is wel dat er sinds enkele weken een einde is gekomen aan de stijging van de nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering: het aantal aanvragen daalde van 500 000 eind augustus tot 450 000 midden september.

Dat deed de ongerustheid over een mogelijke nieuwe verslechtering op de arbeidsmarkt wegebben. Al bij al lijkt een scenario met een gematigde groei van 2,5 % in 2011 volgens Dexia vandaag het meest waarschijnlijk.

Omdat de werkloosheid hoog blijft en de economische vooruitzichten "ongewoon onzeker" zijn - om het met de woorden van Ben Bernanke te zeggen - zal het rentebeleid nog verschillende maanden vrij soepel blijven.

Sterker nog, de Federal Reserve is bereid alle middelen te gebruiken waarover ze beschikt - ook opnieuw langetermijnschuld opkopen als dat nodig zou zijn - om de voortzetting van het herstel te ondersteunen.

Maar intussen blijft de jobcreatie teleurstellen (in de privésector kwamen er vorige maand 67 000 banen bij). Hoopgevend is wel dat er sinds enkele weken een einde is gekomen aan de stijging van de nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering: het aantal aanvragen daalde van 500 000 eind augustus tot 450 000 midden september. Dat deed de ongerustheid over een mogelijke nieuwe verslechtering op de arbeidsmarkt wegebben. Al bij al lijkt een scenario met een gematigde groei van 2,5 % in 2011 volgens Dexia vandaag het meest waarschijnlijk. Omdat de werkloosheid hoog blijft en de economische vooruitzichten "ongewoon onzeker" zijn - om het met de woorden van Ben Bernanke te zeggen - zal het rentebeleid nog verschillende maanden vrij soepel blijven. Sterker nog, de Federal Reserve is bereid alle middelen te gebruiken waarover ze beschikt - ook opnieuw langetermijnschuld opkopen als dat nodig zou zijn - om de voortzetting van het herstel te ondersteunen.