Dat wordt afgenomen door de verpakkingsindustrie maar ook steeds vaker gebruikt in bijvoorbeeld computers, auto's, speelgoed en vliegtuigen.

Plastic ontstaat als bijproduct tijdens de raffinage van olie en gas. Voor het productieproces wordt nafta of ethaan gebruikt. Omdat bij plastic sprake is van een energie- en kapitaalintensief productieproces domineren grote producenten de markt. Zij hebben forse marktaandelen in handen en kunnen zo hun marges in stand houden.

Noord-Amerika heeft het voortouw genomen in de ontginning op grote schaal van schaliegas en -olie. Dat geeft de chemiesector in het land een voorsprong op concurrenten elders in de wereld. Aziatische chemiebedrijven profiteren het minste van de ontwikkeling, terwijl Europese concerns in toenemende mate druk voelen omdat Amerikaanse concurrenten steeds meer exporteren naar Europa.

Omdat de infrastructuur voor het transport en de opslag van gas, aardgas en chemische producten momenteel wordt opgebouwd, zullen volgens ABN Amro handelsstromen toenemen.

Daarvan profiteren producenten van basischemicaliën zoals LyondellBasell en Dow Chemical maar ook gespecialiseerde bedrijven zoals PPG, DuPont (en grote Europese multinationals met investeringen in de Amerikaanse petrochemische industrie zoals BASF. Ook het kunstmestbedrijf Agrium heeft baat bij schaliegas omdat aardgas een belangrijke grondstof is voor kunstmest.

Dat wordt afgenomen door de verpakkingsindustrie maar ook steeds vaker gebruikt in bijvoorbeeld computers, auto's, speelgoed en vliegtuigen. Plastic ontstaat als bijproduct tijdens de raffinage van olie en gas. Voor het productieproces wordt nafta of ethaan gebruikt. Omdat bij plastic sprake is van een energie- en kapitaalintensief productieproces domineren grote producenten de markt. Zij hebben forse marktaandelen in handen en kunnen zo hun marges in stand houden. Noord-Amerika heeft het voortouw genomen in de ontginning op grote schaal van schaliegas en -olie. Dat geeft de chemiesector in het land een voorsprong op concurrenten elders in de wereld. Aziatische chemiebedrijven profiteren het minste van de ontwikkeling, terwijl Europese concerns in toenemende mate druk voelen omdat Amerikaanse concurrenten steeds meer exporteren naar Europa. Omdat de infrastructuur voor het transport en de opslag van gas, aardgas en chemische producten momenteel wordt opgebouwd, zullen volgens ABN Amro handelsstromen toenemen. Daarvan profiteren producenten van basischemicaliën zoals LyondellBasell en Dow Chemical maar ook gespecialiseerde bedrijven zoals PPG, DuPont (en grote Europese multinationals met investeringen in de Amerikaanse petrochemische industrie zoals BASF. Ook het kunstmestbedrijf Agrium heeft baat bij schaliegas omdat aardgas een belangrijke grondstof is voor kunstmest.