Het zou zonde zijn als de controverse die dit oproept, uiteindelijk ten koste gaat van een eerlijke beoordeling van Lagardes kwaliteiten.

Het aanstellen van een vrouw aan de top van het IMF kan een belangrijke boodschap uitdragen: dat het IMF geen ongepast gedrag tolereert.

De veelgehoorde argumenten vóór de benoeming van Lagarde, namelijk dat er haast bij is en dat het in het licht van de Griekse schuldencrisis goed zou zijn om een Europese leider van het IMF te hebben, gaan niet op.

Er is volgens El-Erian een manier om Lagardes kwaliteiten te verzoenen met de ongelukkige context van haar mogelijke aanstelling: zij zou moeten worden benoemd om de termijn van Dominique Strauss-Kahn (die loopt tot 2012) af te maken.

In die periode kan zij het bestuur van het IMF leiden in het opzetten van een geloofwaardig, open en transparant selectieproces waarin kandidaten van alle nationaliteiten gelijkwaardig worden beoordeeld op hun kwaliteiten en ervaring.

Het zou zonde zijn als de controverse die dit oproept, uiteindelijk ten koste gaat van een eerlijke beoordeling van Lagardes kwaliteiten. Het aanstellen van een vrouw aan de top van het IMF kan een belangrijke boodschap uitdragen: dat het IMF geen ongepast gedrag tolereert. De veelgehoorde argumenten vóór de benoeming van Lagarde, namelijk dat er haast bij is en dat het in het licht van de Griekse schuldencrisis goed zou zijn om een Europese leider van het IMF te hebben, gaan niet op. Er is volgens El-Erian een manier om Lagardes kwaliteiten te verzoenen met de ongelukkige context van haar mogelijke aanstelling: zij zou moeten worden benoemd om de termijn van Dominique Strauss-Kahn (die loopt tot 2012) af te maken. In die periode kan zij het bestuur van het IMF leiden in het opzetten van een geloofwaardig, open en transparant selectieproces waarin kandidaten van alle nationaliteiten gelijkwaardig worden beoordeeld op hun kwaliteiten en ervaring.