Aanleiding voor de stijging was het feit dat Griekenland voor 10 miljard euro eigen obligaties inkoopt.

Dat bericht leidde tot een vlucht van het snelle geld richting Griekse staatsobligaties. De hedge fund beheerders kochten massaal Grieks papier en realiseerde daarop een flinke meerwaarde. Omdat de markt in deze obligaties zo illiquide is, kon de prijs snel stijgen.

Wat velen echter niet begrepen hebben, is dat de waarde van Griekse staatsobligaties eigenlijk virtueel nul is. Het land wordt alleen overeind gehouden door externe steun en zonder die steun zouden de obligaties kort en goed waardeloos zijn.

De hedge funds speelden dus een gevaarlijk spelletje, maar daar zijn het dan ook hedge funds voor.

Aanleiding voor de stijging was het feit dat Griekenland voor 10 miljard euro eigen obligaties inkoopt. Dat bericht leidde tot een vlucht van het snelle geld richting Griekse staatsobligaties. De hedge fund beheerders kochten massaal Grieks papier en realiseerde daarop een flinke meerwaarde. Omdat de markt in deze obligaties zo illiquide is, kon de prijs snel stijgen. Wat velen echter niet begrepen hebben, is dat de waarde van Griekse staatsobligaties eigenlijk virtueel nul is. Het land wordt alleen overeind gehouden door externe steun en zonder die steun zouden de obligaties kort en goed waardeloos zijn. De hedge funds speelden dus een gevaarlijk spelletje, maar daar zijn het dan ook hedge funds voor.