Verder komen de Europese Centrale Bank, de Bank of England en de BOJ bijeen en worden de notulen van de Amerikaanse centrale bank gepubliceerd.

De Spaanse bankenstresstest laat zien dat bij een negatief scenario van een economische krimp van 6,5% in 3 jaar het kapitaaltekort van de banken binnen de verwachtingen valt. Een deel van de kapitaalbehoefte zou gefinancierd worden met de verkoop van schulden.

Of banken dit zal lukken tijdens een stresssituatie is nog maar de vraag. Daarnaast gelden deze schulden nu als onderpand voor leningen bij de ECB en door de terugtrekking van spaargelden zijn Spaanse banken hier afhankelijker van geworden.

Daarbij hangt Spanje een mogelijke verlaging van de kredietstatus naar 'junk' nog boven het hoofd, hetgeen gevolgen voor de obligatie-indices heeft en voor de bereidheid tot beleggen in Spaanse obligaties, hoewel de meeste buitenlandse beleggers zich al hebben teruggetrokken.

Chinese data zijn niet bemoedigend

Ondertussen zijn de data uit Azië volgens Theodoor Gilissen Bankiers ook niet bemoedigend. De Chinese inkoopmanagersindices voor de industrie stabiliseren maar blijven wel onder de 50.

Verontrustend is de trend in export die in het snelste tempo in 42 maanden afnam en verminderde werkgelegenheid. Bovendien moest de centrale bank vorige week extra liquiditeit in de markt pompen.

De strengere reservevereisten voor banken en de vakantieperiode tot 7 oktober zorgen voor een relatief beperkte geldhoeveelheid.

Op 8 november begint het congres van de Communistische partij dat nieuwe leiders aan zal wijzen met mogelijk gevolgen voor de economische aansturing.

Het Japanse Tankan rapport laat zien dat de Japanse industrie afzwakt. De export van Zuid-Korea daalde eveneens verder. De Chinese beurs was één van de slechtst presterende over het derde kwartaal.

Verder komen de Europese Centrale Bank, de Bank of England en de BOJ bijeen en worden de notulen van de Amerikaanse centrale bank gepubliceerd. De Spaanse bankenstresstest laat zien dat bij een negatief scenario van een economische krimp van 6,5% in 3 jaar het kapitaaltekort van de banken binnen de verwachtingen valt. Een deel van de kapitaalbehoefte zou gefinancierd worden met de verkoop van schulden. Of banken dit zal lukken tijdens een stresssituatie is nog maar de vraag. Daarnaast gelden deze schulden nu als onderpand voor leningen bij de ECB en door de terugtrekking van spaargelden zijn Spaanse banken hier afhankelijker van geworden. Daarbij hangt Spanje een mogelijke verlaging van de kredietstatus naar 'junk' nog boven het hoofd, hetgeen gevolgen voor de obligatie-indices heeft en voor de bereidheid tot beleggen in Spaanse obligaties, hoewel de meeste buitenlandse beleggers zich al hebben teruggetrokken. Chinese data zijn niet bemoedigendOndertussen zijn de data uit Azië volgens Theodoor Gilissen Bankiers ook niet bemoedigend. De Chinese inkoopmanagersindices voor de industrie stabiliseren maar blijven wel onder de 50. Verontrustend is de trend in export die in het snelste tempo in 42 maanden afnam en verminderde werkgelegenheid. Bovendien moest de centrale bank vorige week extra liquiditeit in de markt pompen. De strengere reservevereisten voor banken en de vakantieperiode tot 7 oktober zorgen voor een relatief beperkte geldhoeveelheid. Op 8 november begint het congres van de Communistische partij dat nieuwe leiders aan zal wijzen met mogelijk gevolgen voor de economische aansturing. Het Japanse Tankan rapport laat zien dat de Japanse industrie afzwakt. De export van Zuid-Korea daalde eveneens verder. De Chinese beurs was één van de slechtst presterende over het derde kwartaal.